”Putins kock” kopplas till förgiftning

Den förgiftade aktivisten och redaktören Pjotr Verzilov grävde i en historia med kopplingar till affärsmannen Jevgenij Prigozjin, avslöjade tidningen Novaja Gazeta i förra veckan.

Som iöst.nu tidigare rapporterat förgiftades Pjotr Verzilov 11 september och befinner sig sedan en dryg vecka i Berlin där han vårdas. Som tänkbara motiv till förgiftningen har tidigare nämnts Verzilovs drivande roll i protestgruppen Pussy Riot, och deras aktion under VM-finalen i fotboll i somras.

Men förra tisdagen presenterade tidningen Novaja Gazeta – känd för trovärdig och grävande journalistik – ett annat tänkbart motiv. Enligt anonyma källor med insyn väntades Verzilov under dagen för sin förgiftning få en rapport om morden på tre ryska journalister i Centralafrikanska republiken i somras. Verzilov ska ha beställt rapporten från ”utländska specialister”, vars arbete han också ordnat finansiering för.

De mördade journalisterna – Orchan Dzjemal, Kirill Radtjenko och Aleksandr Rastorgujev – hade rest till Afrika för att granska den privata legostyrkan Wagners verksamhet där. Wagner, som uppmärksammades i februari i år då flera av deras utsända stupade i en attack mot amerikanska styrkor i Syrien – och som även varit aktivt i östra Ukraina – ägs enligt USA av affärsmannen Jevgenij Prigozjin.

Prigozjin har ett kriminellt förflutet – på sovjettiden satt han nio år i fängelse för rån, bedrägeri och koppleri – men har i dag beskrivits som ”Putins kock”, eftersom den ryske presidenten tycker om att besöka hans restauranger. Prigozjin står också bakom den ökända ”trollfabriken” i Sankt Petersburg och ska ha manipulerat USA:s presidentval 2016.

Verzilov var god vän till en av de mördade journalisterna, Aleksandr Rastorgujev. Enligt Novaja Gazetas uppgifter skulle Verzilov själv ha följt med på resan till Kongo och hade köpt en flygbiljett. Han blev dock förhindrad att delta då han efter Pussy Riots VM-aktion dömdes till 15 dagars arrest.

Efter Novaja Gazetas publicering i förra veckan varnade exiloligarken och demokratikämpen Michail Chodorkovskij offentligen för att det kunde vara mycket farligt att rota vidare i historien. Det var Chodorkovskij som från början sponsrade den ödesdigra journalistresan.

Advokaten Dmitrij Dinze från människorättsnätverket Agora gjorde i dag en formell anmälan till Utredningsmyndigheten i Moskva, där han begär en utredning av förgiftningen och de olika hypoteser som cirkulerar.

Källor: Novaja Gazeta, Radio Svoboda 12, Washington Post