Putins stöd fortsatt högt enligt ny Levadamätning

Kommunistledaren Ziuganov skulle få 5 procent av rösterna om det vore val i dag. Foto: Bogomolov
Kommunistledaren Ziuganov skulle få 5 procent av rösterna om det vore val i dag. Foto: Bogomolov

En mätning från det oberoende Levadacentret gjord i februari – innan mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov – visade att president Vladimir Putins opinionsstöd fortsätter att vara mycket högt.

86 procent av ryssarna säger sig godkänna Putins arbete. Detta är nära den historiska toppnotering på 88 procent som nåddes i oktober förra året.

Ett annat sätt att mäta ger möjligen inte riktigt lika imponerande resultat: om det vore val i dag säger 55 procent att de skulle rösta på Putin. Bara 1 procent säger sig dock vara redo att rösta för den i dagsläget populäraste oppositionspolitikern, Aleksej Navalnyj. Kommunistpartiets långvarige ledare Gennadij Ziuganov skulle enligt mätningen få 5 procent av rösterna.

För ett drygt år sedan, i januari 2014, sade bara 29 procent att de skulle rösta på Putin i ett val. Efter annekteringen av Krim steg siffran snabbt och låg i april på 49 procent. Därefter, under den ukrainska konfliktens chauvinistiska propagandakampanj, har stödet alltså fortsatt att vara högt.

Källa: Moscow Times