Rättegång om överfall på tjetjen

I måndags inleddes i svenska Gävle rättegången om överfallet på youtubaren och Kadyrovkritikern Tumso Abdurachmanov i februari.

På eftermiddagen 26 februari tog sig en av de åtalade, Ruslan Mamajev, in i den tjetjenske flyktingens bostad i Gävle för att attackera honom med en hammare. Tumso Abdurachmanov låg och sov men vaknade i tid och lyckades övermanna angriparen. Sedan filmade han denne liggande i en blodpöl och frågade ut honom.

Filmen fick stor spridning, inte minst eftersom överfallsförsöket följde tätt på knivmordet på en annan Kadyrovkritiker på ett hotell i franska Lille.

Dem andra åtalade är en kvinna som ska ha inlett en relation med Tumso Abdurachmanov och därigenom kunnat släppa in Mamajev i lägenheten.

Brottsrubriceringen är mordförsök. Kvinnan nekar till anklagelserna. Mamajev medger att han skickats för att döda Abdurachmanov – och inte hade möjlighet att säga nej – men hävdar att han bara hade tänkt misshandla honom och sedan säga att mordförsöket misslyckats. Mamajev har enligt uppgift sökt asyl i Sverige.

En tredje person, Imran Chaschanov – som ska ha gett uppdraget åt Mamajev – är sedan i juni häktad i sin frånvaro.

Brottsutredningen om händelsen har gjorts av Säkerhetspolisen. Rättegången inleddes i måndags och beräknas vara klar på måndag.

Kadyrov sa själv 2016 i tjetjensk tv att han följde den tjetjenska diasporans göranden på internet och i sociala medier och att han skulle utkräva ansvar för varje ord som yttrades. Ett år innan överfallet på Tumso Abdurachmanov – då denne uppehöll sig i Polen – hade det tjetjenska parlamamentets talman också utlyst ”blodshämnd” mot honom.