Rysk favorit missar Interpolpost

Den ryske viceordföranden i Interpol, Aleksandr Prokoptjuk, får inte bli ny ordförande efter den tidigare kinesiske ordförandens försvinnande. Efter protester från flera håll föll valet i stället på en sydkorean.

Efterlysningar av brottslingar av och genom Interpol har tiodubblats sedan millennieskiftet, och auktoritära stater anklagas ibland för att missbruka systemet genom att efterlysa politiska motståndare i exil.

Interpol kan då dra tillbaka efterlysningen. Så skedde exempelvis i februari då man drog tillbaka den kinesiska efterlysningen av uigurledaren Dolkun Isa.

Interpols verkställande utskott under ledning av den kinesiske ordförande Meng Hongwei avstod då från att lägga sig i tillbakadragandet, vilket enligt vissa var ett gott tecken på att enskilda länder inte kan undergräva organisationens integritet. Kina uttryckte dock offentligt missnöje.

Meng Hongwei rapporterades så i början av oktober ha försvunnit under ett besök i hemlandet. Senare meddelade Kina att han sitter häktad och utreds för korruption.

I morse röstade Interpols medlemsländer om vem som skulle efterträda Meng Hongwei fram till den nuvarande mandatperiodens slut om två år. Favorit var intill sista ögonblicket viceordföranden Aleksandr Prokoptjuk, överste med bakgrund inom den ryska skatte- och finanspolisen.

Protester mot kandidaturen restes dock från flera håll. En grupp amerikanska senatorer liknade den vid att ”låta räven vakta hönsgården”. Den ryske oppositionspolitikern Ilja Ponomarjov menar att Ryssland är det land som oftast missbrukar efterlysningssystemet i politiska syften, något landet fått kritik för av Interpol självt. Det vore därför absurt att låta Prokoptjuk bli ordförande, menar han.

Officiella företrädare för Litauen och Ukraina har yttrat liknande protester.

I Sverige uppmanade i går Östgruppen via Twitter den svenske justitie- och inrikesministern Morgan Johansson att rösta nej till Prokoptjuk.

Protesterna tycks ha gjort intryck för när omröstningen i morse hölls fick Prokoptjuk stöd av inte mer än 61 länder medan 101 länder röstade för den tillförordnade ordföranden, sydkoreanen Kim Jong Yang. Det är därmed klart att den senare nu intar ordförandeposten på riktigt.

Prokoptjuk behåller dock posten som en av tre viceordföranden.

Källa: Radio Svoboda 1, 2