Ryska fredsbevarande styrkor till Karabach

Armeniens, Azerbajdzjans och Rysslands ledare har skrivit under ett avtal om att avsluta kriget. Ryska fredsbevarande trupper var i natt på väg till Nagorno-Karabach.

Enklaven har varit formellt självstyrande men i praktiken kontrollerad av Armenien sedan krigsslutet 1994. De nya striderna bröt ut i slutet av september. I förrgår meddelades att Azerbajdzjan hade lyckats erövra den strategiskt viktiga staden Sjusja, som ligger längs vägen mellan Karabachs huvudort Stepanakert och Armenien. Därmed var Karabachs livlina avskuren.

Natten till i dag skulle kriget avslutas, meddelades det sent i går kväll.

Enligt avtalet ska 1960 ryska soldater bevaka stilleståndslinjen, ett arrangemang som ska förlängas vart femte år. Gränserna ska inte heller längre blockeras, vilket kommer att ge Azerbajdzjan en landväg till sin egen enklav Nachitjevan som ligger bortom armeniskt territorium. Gränskontrollen ska skötas av ryska FSB:s gränsstyrkor.

Vidare ska Armenien under den närmaste tiden överlämna azeriska territorier som man kontrollerat utanför själva Karabach. Azeriska flyktingar ska också – under FN:s överinseende – få återvända till Karabach.

Armenien får behålla en landkorridor till Karabach men staden Sjusja ska inte ingå i den.

Azerbajdzjans president Ilham Alijev är i ett uttalande nöjd med vad han betraktar som en seger, och säger att man nu övergår från en militär till en politisk fas. Han uppger också att Turkiet ska vara med i den fredsbevarande missionen.

Azerier och turkar betraktar sig mer eller mindre som ett och samma folk och Turkiet har stöttat den azeriska offensiven i Karabach. Ryssland är å sin sida närmare lierat med Armenien.

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian säger att beslutet var tungt att fatta, och uttrycker sin vördnad för alla som har stridit och dött för folket i Karabach. Han säger dock att det är dags att staka ut en ny kurs och ”inte upprepa det förgångnas misstag”.

Den auktoritära och korrupta elit som Pasjinian genom valet och protesterna 2018 besegrade var stöpt just i det tidiga 1990-talets krig.

Sent i går kväll samlades dock tusentals protesterande i Armeniens huvudstad Jerevan, trängde in i regeringsbyggnaden och slog sönder Pasjinians kontor. De drog även ut parlamentets talman ur hans bil och misshandlade honom. Hans skador ska inte vara livshotande.