Ryska spår i Berlinmord

För fem veckor sedan sköts en tidigare tjetjensk rebell till döds i Berlin. Flera omständigheter tyder på att ryska myndigheter är inblandade.

Zelimchan Changosjvili var georgisk medborgare och etnisk tjetjen från Pankisidalen på gränsen till Tjetjenien, tidigare en känd bas för tjetjenska separatister. Han deltog på separatistsidan i det andra tjetjenska kriget mot den ryska centralmakten 1999-2002. I hemlandet ska han därefter vid tre tillfällen, 2006, 2009 och 2015, ha utsatts för mordförsök.

Den första gången ska – enligt en tidigare chef för Georgiens antiterrorcenter – en brottsling ha släppts ur ryskt fängelse med uppdrag att åka till Georgien och mörda Changoshvili. Georgiska myndigheter ska ha avstyrt dådet och dessutom ha fått attentatsmannen att spela in ett möte med sin uppdragsgivare, där denne ger honom 20000 dollar och en pistol med ljuddämpare och säger åt honom att ta livet av Changosjvili. De georgiska myndigheterna tror att uppdragsgivaren kom från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

2009 ska man även ha försökt att förgifta honom och 2015 blev han beskjuten när han körde bil i Tbilisi. Han träffades då av två kulor i armen. Därefter uppehöll han sig tillfälligt i Ukraina men ska ha mottagit mordhot även där, och sökte därför 2016 asyl i Tyskland. Asylansökan nekades och vid sin död väntade han på att han och hans familj skulle utvisas.

Det var fredagen 23 augusti då han var på väg till moskén som han utsattes för ett nytt attentat, i Berlinparken Kleine Tiergarten, och nu med dödlig utgång. Changosjvili sköts med ett skott i axeln och två i huvudet. Attentatsmannen flydde på en elcykel men greps strax därefter då två vittnen pekade ut honom för polisen, efter att han hade gjort sig av med sin pistol och en peruk han burit under dådet.

Det visade sig att mannen hade rest från Moskva till Paris och sedan vidare till Warszawa. Därifrån hade han av allt att döma tänkt göra ett snabbt besök i Berlin för att sedan återvända och sannolikt resa hem till Ryssland.

Han använde ett nyligen utfärdat icke-biometriskt pass utställt på Vadim Sokolov – en identitet som de tyska utredarna tror är falsk. Den undersökande sajten Bellingcat – som också kunnat konstatera att ingen person motsvarande den i passet tycks existera – menar att bara ryska myndigheter kan ha ordnat fram passet åt honom.

De tyska utredarna har också via mejl mottagit ett anonymt tips som går ut på att ”Sokolov” i själva verket är en tidigare polismajor från Sankt Petersburg som heter Vladimir Stepanov.

Stepanov dömdes 2005 till 24 års fängelse efter att ha extraknäckt som yrkesmördare åt en gangsterliga. Han sägs avtjäna sitt straff i fängelse nummer 11 i staden Bor som ska vara reserverat för just tidigare poliser och säkerhetsmän dömda för grova brott. De tyska utredarna ska enligt tidningen New York Times ha skickat en skriftlig fråga till ryska myndigheter om huruvida Stepanov befinner sig i fängelset eller om han kan vara identisk med den i Tyskland häktade ”Sokolov”. Ryssland har inte svarat på frågan.

Enligt tidningen utesluter dock inte utredarna att tipset om Stepanov ändå kan vara falskt och syfta till att blanda bort korten.

Källor: New York Times, Bellingcat, Kavkazskij Uzel