Ryska staten bakom kidnappning 2007

Europadomstolen fann i veckan att den ryska staten låg bakom kidnappningen av människorättsförsvararen Oleg Orlov och tre journalister för snart tio år sedan.

Det var i november 2007 som Oleg Orlov – chef för Memorials människorättscenter – tillsammans med tre journalister från REN-TV befann sig Nazran i Ingusjien i samband med protester kring en sexårig pojkes död. Barnet hade mist livet i samband med ett tillslag mot en lokal gerillagrupp.

Orlov och journalisterna hade tagit in på hotellet Assa.  På kvällen 23 november dök en grupp beväpnade män i rånarluvor upp, trädde påsar över huvudena på besökarna, ledde ut dem från sina rum och körde iväg dem i en minibuss. Efter att ha stannat på ett fält körde man ut dem. En av de maskerade sa att avsikten varit att skjuta dem men att man inte fått med sig några ljuddämpare. Om de kom till Ingusjien igen skulle de dö.

Utan skor och varma kläder gick Orlov och de andra till närmsta by, där de fick hjälp av polisen. När de väl återvänt till hotellet i Nazran var deras kläder, pengar och kreditkort samt utrustning borta. En förundersökning inleddes men lades ned efter ett halvår utan resultat.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter kom i tisdags fram till att ryska specialtjänster deltagit i brottet. Enligt domslutet ska den ryska staten kompensera Orlov och de andra med sammanlagt 84000 euro.

Källa: Mediazona