Ryssland hävdar digital suveränitet inför FN

Nikolaj Nikiforov.
Nikolaj Nikiforov, minister för kommunikation och massmedier.

Vid Internationella telekommunikationsunionens (FN-organet ITU:s) möte i dagarna efterlyste Rysslands kommunikations- och massmedieminister Nikolaj Nikiforov nya regler för internet. Stater måste ges möjlighet att försvara sig mot informationsattacker, menade han.

Det är inte första gången Ryssland försöker få gehör för konceptet ”digital suveränitet”. Ett liknande förslag till ITU får två år sedan fick stöd från Kina, Iran, Sudan, Saudiarabien, Algeriet och Bahrain, men västländerna var kategoriskt emot och förslaget gick inte igenom.

Som Fokus Ryssland nyligen rapporterat vill Moskva i ett nödläge kunna stänga ute världens internet. Man har också beslutat att all lagring av ryska persondata i framtiden måste ske på ryska servrar.

En majoritet av den ryska befolkningen, 54 procent, håller i princip med om att internet har tillräckligt farliga sidor för att motivera censur. Detta enligt en opinionsundersökning nyligen gjord av Levadacentret. Men betydligt färre, 15 procent, ställer i praktiken upp på att begränsa tillgången till det globala internet. 37 procent var emot en sådan idé och resten brydde sig inte.

Källor: Moscow Times 1, 2