Ryssland vill slippa domstol

Ryssland överväger att frysa sitt deltagande i Europadomstolen för mänskliga rättigheter, meddelar tidningen Izvestija.

På fredag 27 oktober behandlas nästa års statsbudget i det ryska parlamentets underhus, statsduman. Då visar det sig enligt tidningens källor om man vill inkludera landets avgift till Europadomstolen eller inte.

Redan i somras ställde Ryssland in avgiftsbetalningarna till Europarådet, av vilket domstolen är en del, och som Ryssland varit anslutet till sedan mitten av 1990-talet. Bakgrunden var bland annat att Europarådets parlamentariska församling efter annekteringen av Krim hade fråntagit den ryska delegationen dess rösträtt. Enligt uppgift tänker man inte heller betala någon avgift 2018.

Izvestijas källor, som uppges vara högt uppsatta i både statsduman och i parlamentets överhus, Federationsrådet, uppger att man under en tid har övervägt att också frysa sitt medlemskap i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Källorna framhäver att Ryssland berövats inflytande över domarutnämningar i domstolen.

Domstolens utslag går ofta Ryssland emot. I samband med att Ryssland dömdes att kompensera aktiägarna i den plundrade oljekoncernen Yukos (vars huvudägare Michail Chodorkovskij 2003 kastades i fängelse) stiftade landet häromåret en lag som tillåter det att ignorera internationella domslut.

För människorättsförsvarare har Rysslands medlemskap i Europadomstolen stor betydelse. När möjligheterna inom det ryska rättssystemet är uttömda återstår möjligheten att få rätt i Europadomstolen. Ryssland har då kunnat åläggas att göra om rättegångar och betala kompensation till de som fått sina rättigheter kränkta.

I förra veckan beslutade exempelvis domstolen att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och hans bror grundlösts hade dömts för bedrägeri och penningtvätt.

Källa: Izvestija