Sacharovpriset till Aleksej Navalnyj

Europaparlamentet tilldelar den fängslade ryske oppositionspolitikern och antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyj årets Sacharovpris för tankefrihet. Även en grupp afghanska kvinnor tilldelas priset.

Beslutet har fattats av talmännen och ledarna för de politiska partigrupperna och meddelades i dag på eftermiddagen av vice talman Heidi Hautala inför plenumsalen.

Talmannen David Sassoli sa att den ryske oppositionspolitikern ”konsekvent kampanjat mot korruptionen inom Vladimir Putins regim, och genom sina konton i sociala medier och politiska kampanjer har Navalnyj hjälpt till att exponera överträdelser och att mobilisera stöd från miljontals människor över Ryssland. För detta förgiftades han och kastades i fängelse.”

– Genom att ge Sacharovpriset till Aleksej Navalnyj erkänner vi hans oerhörda personliga mod och bekräftar Europaparlamentets fasta stöd för hans omedelbara frigivande, sa Sassoli.

Vice talmannen Heidi Hautala sa också:

– I år har Sacharovpriset för tankefrihet tilldelats en förkämpe för förändring. Aleksej Navalnyj har visat stort mod i sina försök att återge det ryska folket dess valfrihet. I många år har han kämpat för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter i sitt land. Detta har kostat honom hans frihet och närapå hans liv. Å Europaparlamentets vägnar uppmanar jag att genast och ovillkorligen frige honom.

Även en grupp afghanska kvinnor fick mottaga årets Sacharovpris. Prisceremonin kommer att äga rum 15 december i Strasbourg.

Förra året tilldelades Sacharovpriset den belarusiska oppositionen med Svjatlana Tsichanouskaja i spetsen. Inför årets kungörande av Nobels fredspris var Navalnyj jämte Tsichanouskaja favoriter. Bland Navalnyjs anhängare var många besvikna över att det priset i stället tillföll den ryske tidningsredaktören Dmitrij Muratov.