Salisburyman identifierad

En av de två män som av Storbritannien anklagas för novitjokförgiftningen i våras, ”Ruslan Bosjirov”, har nu identifierats som GRU-översten Anatolij Tjepiga.

Bakom avslöjandet står den välrenommerade undersökande sajten Bellingcat. Den har tidigare utmärkt sig med granskningar av de syriska och ukrainska konflikterna. Denna gång samarbetar man tillsammans med ryska The Insider.

De nya uppgifterna återges av media världen över men tillbakavisas av det ryska utrikesministeriets talesperson Marija Zacharova.

Mordförsöket på den före detta dubbelagenten Sergej Skripal i mars i brittiska Salisbury följdes av massutvisningar av diplomater och nyligen även av amerikanska sanktioner mot Ryssland. Bilder på männen publicerades i början av september av brittisk polis, tillsammans med namnen Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov – som dock antogs vara pseudonymer. Storbritanniens premiärminister menade att männen – liksom tidigare Skripal själv – arbetade för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Ryssland har hela tiden förnekat all inblandning i giftmordsförsöket.

För två veckor sedan sa Rysslands president Vladimir Putin att man visste vilka de två männen var, och att han hoppades att de själva snart skulle välja att framträda i media.

Så skedde också nästa dag. I en intervju med chefen för tv-kanalen RT, Margarita Simonjan, påstod männen att de hade varit i Salisbury för att titta på stadens katedral. Hur det kunde komma sig att brittisk polis fann spår av nervgiftet novitjok på deras hotellrum berördes inte i intervjun, som också var sparsam med uppgifter om männens liv i övrigt. De påstod sig vara handelsresande i träningspreparat men gav inga ledtrådar som möjliggjorde identifiering av dem via sociala medier eller liknande.

Enligt de själva ville de skydda anhöriga och affärspartners från skadlig uppmärksamhet. De lät olyckliga och bad om att få bli lämnade i fred.

Nu redovisar Bellingcat hur man via tidigare läckta pass- och telefonregister – samt enstaka fotografier och offentliga omnämnanden –lyckats identifiera ”Bosjirov” som Anatolij Tjepiga. Denne ska vara född i den lilla orten Nikolajevskoje vid rysk-kinesiska gränsen, ha tjänstgjort i Tjetjenien och studerat vid en militär elithögskola i Chabarovsk. I slutet av 2014 ska han under stort hemlighetsmakeri ha mottagit orden Rysslands Hjälte från president Putin – okänt för vilka insatser.

Han ska också vara överste i GRU.

Redan tidigare har Bellingcat redovisat uppgifter ur de läcka ryska passregistren som indikerar att Bosjirovs och Petrovs pass är falska, och att dokumentationen bakom dem är hemligstämplad.

Källa: Bellingcat 1, 2, The Guardian