Samling inför ny Navalnyj-protest

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs Antikorruptionsfond manar till samling inför en tidigare aldrig skådad jätteprotest. Man hoppas bli så många demonstranter att polisen inte vågar ingripa.

Vid demonstrationerna i slutet av januari, som samlade upp till ett par hundratusen protesterande över stora delar av Ryssland, greps över tiotusen deltagare – fler än vid något tidigare tillfälle. Därefter avlystes vidare protester av Navalnyjs medarbetare. Men nu lanserar man en webbsajt där människor i förväg ska kunna anmäla sig som beredda att delta i en framtida protest någon gång under våren.

Sajten, med adressen free.navalny.com, lanserades för bara ett par timmar sedan. Redan har åttiotusen människor anmält sig.

Drygt tjugotusen av anmälningarna kommer från Moskva. Tiotusen är från Sankt Petersburg. Detta framgår av en interaktiv karta på sajten. Som demonstrationsdeltagare uppmanas man att ange sin exakta eller ungefärliga adress, för att visa andra likasinnade i närheten att de inte är ensamma.

När en halv miljon människor har anmält sig kommer Navalnyjs medarbetare att bestämma ett datum för den tänkta protesten.

Nyligen visade en opinionsundersökning från det ansedda Levadainstitutet att fler ryssar är negativa än positiva till de tidigare Navalnyjprotesterna. Men även enligt Levadaundersökningen, konstaterar Navalnyjs medarbetare, så stödjer 22 procent av ryssarna protesterna – ”och det är tiotals miljoner människor”.

”Och när vi blir tillräckligt många”, skriver de, ”så väljer vi ett lämpligt datum och marscherar fredligt på gatorna i alla Rysslands städer.”

”Vi vet”, skriver de också, ”att det enda hindret för detta är rädsla. Putin är bra på att torgföra rädsla. Hans kravallpoliser med batonger, hans arrestbussar och domare, allt detta tjänar till att skrämma vårt lands medborgare. Gå inte ut: de slår dig, bötfäller dig, arresterar dig – det är hans huvudargument, det viktigaste verktyget för att behålla makten. Men vi vet också mycket väl: om tusen personer går ut så blir de alla gripna, och om de är tiotusen kommer de att skingras av polisen, men om de är hundratusen så kommer kravallpolisen att uppföra sig.”