Sanktioner mot Sverige, Tyskland och Frankrike

I går kallades ambassadörerna från tre europeiska länder till det ryska utrikesministeriet, med anledning av förgiftningshistorien kring Aleksej Navalnyj. Ryssland svarar nu på EU-sanktionerna från i oktober.

EU:s sanktioner riktades mot de förmodat ansvariga för giftmordsförsöket på den ryske oppositionsledaren. Ryssland meddelade då att man tänkte svara med liknande sanktioner. I går kallade man så till sig ambassadörerna från de tre länder som alltså berörs av motsanktionerna.

Exakt vilka personer som nu drabbas av inreseförbud till Ryssland är dock inte känt. Ryssland uppger bara att sanktionerna riktas mot de som varit drivande bakom EU:s sanktioner kring förgiftningen.

Sveriges roll är begränsad till att svenska FOI bekräftade fyndet av det ryska nervgiftet novitjok i ett prov från Navalnyj.

Detsamma hade gjorts av laboratorier i Tyskland – där Navalnyj undergick vård efter förgiftningen – och av Frankrike, liksom av Organisationen för förbud av kemiska vapen, OPCW. Det var därefter sanktionerna infördes. Tyskland och Frankrike var dock till skillnad från Sverige politiskt drivande bakom sanktionsbeslutet.

Den offentliga ryska motågärden kommer efter avslöjanden – av allt att döma på initiativ från västliga underrerrättelsetjänster – om exakt vilka inom den ryska säkerhetstjästen FSB som genomförde giftmordsförsöket på Navalnyj.

Det senaste sensationella inslaget i avslöjandena kom i förrgår då Navalnyj publicerade ett inspelat tjuvringningssamtal till en av FSB-medarbetarna, Konstantin Kudrjavtsev, som där lurades att erkänna mordförsöket. FSB har efteråt hävdat att inspelningen är en fabrikation. Putins presstalesman Dmitrij Peskov har också sagt att Navalnyj lider av förföljelsemani och storhetsvansinne.

I går kväll begav sig Navalnyjs politikerkollega Ljubov Sobol till Konstantin Kudrjavtevs bostad och greps av polis för misstänkt olaga intrång. Senare under natten släpptes hon dock utan att någon brottsutredning hade inletts.