Schaman tvångsinlagd

Schamanen Aleksandr Gabysjev – som förra året tillfälligt greps för uppvigling mot Putin – fördes i dag med tvång till mentalsjukhus.

Enligt människorättsförsvararen Aleksej Prjanisjnikov anlände i dag ett tjugotal kravallpoliser till Gabysjevs hem i Jakutien och förde honom handbojad och utan skor till ett mentalsjukhus. En bekant till Gabysjev som filmade polisbilarna, Sergej Tichij, greps själv tillsammans med sin flickvän för att ha brutit mot det coronarelaterade utegångsförbudet.

Tidigare under dagen ska Gabysjev också ha fått besök av personer som presenterade sig som vårdarbetare och ville ta prov för coronaviruset. Liknande besök fick han även i början av månaden. Då delgavs han i efterhand en skriftlig kallelse till sjukhus där han skulle läggas in för observation, vilket han dock vägrade hörsamma.

Som iöst.nu rapporterade under sommaren och hösten förra året rönte Aleksandr Gabysjev då stor uppmärksamhet med sin vandring mot Moskva, där han tänkte driva ut president Vladimir Putin, som Gabysjev hävdar är en demon. Schamanen blev populär på Youtube och fick en mindre skara följeslagare på sin färd.

Efter trehundra mils vandring greps han dock och flögs hem till Jakutien, anklagad för uppvigling. Gabysjev är inte bara schaman utan kallar sig även krigare, och bär ett svärd, men allt talar ändå för att hans ”demonutdrivning” var tänkt att ske med fredliga medel.

Varför han i dag tvångsinlades på mentalsjukhus är oklart. Enligt Aleksej Prjanisjnikov har Gabysjev hållit sig hemma alltsedan detta påbjöds för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Källa: OVD-Info