Segerparad i Moskva

Segerdagen firades i Moskva med en militärparad gästad av Israels och Serbiens ledare. I Berlin planerar det Putin närstående motorcykelgänget Nattvargarna också en manifestation.

Bland de trettontusen soldater som ingick i militärparaden fanns styrkor som hade deltagit i kriget i Syrien. Ny krigsmateriel som visades upp var stridsfordonet Terminator och missilen Kinzjal – uppkallad efter de traditionella kaukasiska dolkarna – och minröjnings- och strids- och spaningsrobotarna Uranus 6 och 9 samt drönarna Kaparen och Pigghajen.

Paraden mottogs av försvarsminister Sergej Sjojgu. President Vladimir Putin höll också ett anförande.

– I dag försöker man sudda ut folkets hjältedåd, som räddade Europa och världen från slaveri, från förstörelse, från Förintelsens fasor. Man försöker förvränga krigets händelser, förpassa de verkliga hjältarna in i glömska, och förfalska, skriva om, förljuga själva historien, sa Putin. Detta kommer vi aldrig att tillåta.

Då Putin till fots begav sig från Röda torget till den närbelägna Alexanderträdgården, och Den okände soldatens grav, inträffade en uppmärksammad incident. En gammal veteran i uniform som gick för nära presidenten knuffades bort av dennes livvakter. Putin stannade då till och gick fram och skakade hand med mannen, varpå denne fick följa med till blomsternedläggningen vid graven.

Högtidligheterna gästades av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Serbiens president Aleksandar Vučić.

Tillsammans med de två utländska kollegorna anslöt sig Putin senare till ”Det odödliga regementet”, en folklig manifestation där deltagarna går med porträtt av frontsoldater. Manifestationen äger rum över hela landet – och även i andra postsovjetiska länder – och förra året påstods närmare en miljon människor ha deltagit bara i Moskva. Uppgifter finns dock om att offentliganställda pressas att vara med.

Vid det ryska kommunispartiets egen manifestation i Moskva grep polisen ett tjugotal personer från det oppositionella så kallade Vänsterblocket, däribland den tidigare politiska fången Darja Poljudova.

Putin riktade också en gratulation till alla andra före detta sovjetrepubliker utom de tre baltiska. När det gällde Ukraina och Georgien riktade han dock inte sin gratulation till presidenterna Porosjenko och Margvelasjvili utan direkt till ländernas medborgare.

Motorcykelgänget Nattvargarna som anses stå Putin nära – men som nu möjligen inte längre används lika aktivt i statsstödda propagandainsatser – väntas i dag också slutföra sin planerade ”marsch mot Berlin”. Planen är att manifestera i stadens Treptowpark där sjutusen sovjetiska soldater ligger begravda.

Motorcykelmarschen såg tidigare ut att ha fått ett snöpligt slut i belarusiska Brest, där den ignorerades av lokala myndigheter och varifrån deltagarna dessutom nekades inträde i Polen. Men en del av dem rapporteras ändå ha tagit sig vidare in i EU-området där de har hyrt motorcyklar och fått sällskap av likasinnade från europeiska stödklubbar.

I Prag möttes de i förrgår av motdemonstranter organiserade av den exilryske kulturarbetaren Anton Litvin. I en intervju med Radio Svoboda menar Litvin att ”vargarna” bedriver hetspropaganda maskerad till minneshögtid för de stupade.

– Det är helt uppenbart inte därför som de här människorna kommer hit på sina motorcyklar, säger han. De dyker upp här för att demonstrera att putinismen vandrar över Europa med sjumilasteg.

Bland tjecker som slöt upp bakom Nattvargarnas aktion syntes Jaroslav Foldina, en av viceordförandena i landets socialdemokratiska parti. Partiet är traditionellt ett av de största i Tjeckien men backade i det senaste valet från 20 till sju procent.

Källor: Novaja GazetaKreml, Dozjd 1, 2Radio Svoboda 1, 2