Sentsov byts mot USA-fångar?

Ryssland hoppas få byta den hungerstrejkande ukrainske regissören Oleg Sentsov mot tre högt profilerade fångar i USA. Det hävdar Novaja Gazeta-journalisten Pavel Kanygin. Han hänvisar till en anonym källa med påstådd insyn i rysk-amerikanska förhandlingar om en sådan utväxling. Hur långt gångna de förhandlingarna är framgår inte.

Tidigare har det ju talats om att byta Sentsov mot ryska medborgare som fängslats i Ukraina för att de stridit eller på andra vis deltagit i den ryska aggressionen mot landet. Den ryska nyhetsbyrån RIA Novostis Ukrainachef, som greps i våras, har naturligt nog också nämnts i sammanhanget.

Men enligt de nya uppgifterna siktar Kreml alltså högre.

De tre som sitter fängslade i USA är först och främst den ökände Viktor But, som under 90-talet tillhandahöll ryska vapen i allahanda väpnade konflikter, inte minst på den afrikanska kontinenten. Han greps i Thailand för tio år sedan och lämnades ut till USA där han nu avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff. De andra två är piloten Konstantin Jarosjenko som greps i Liberia 2010 för att ha försökt smuggla kokain till USA, samt Maria Butina som greps i somras anklagad för att vara något slags rysk inflytelseagent.

Den senares handlingar är av ett slag som förmodligen inte hade medfört något straff i Sverige. De handlar om att hon på den ryska statens uppdrag har infiltrerat den amerikanska vapenlobbyn och konservativa kretsar.

Ryssland har dock konsekvent utmålat inte bara Butina utan alla tre som offer för amerikanska rättsövergrepp. I åtminstone Buts fall kan man nog anta om att den ryska staten deltog i hans verksamhet – But var själv rysk underrättelseofficer innan han slog sig på vapenhandel – och att Kreml vill visa sig lojalt för att han inte ska börja läcka besvärande hemligheter.

Prestigemässigt vore också det mer värt för Ryssland att få loss dessa tre ur amerikansk fångenskap än någon av de ryska medborgare som sitter fängslad i Ukraina.

Och, att Moskva verkligen är ute efter detta styrks av Kanygin med att utrikesminister Sergen Lavrov i ett telefonsamtal med sin amerikanska motpart Mark Pompeo i augusti, när den senare tog upp fallet Sentsov, svarade med att nämna just But, Jarosjenko och Butina. I början av september gick även den ryska människorättsombudsmannen Tatiana Moskalkova ut och begärde att Donald Trump skulle benåda But och Jarosjenko.

Ryssland har även tidigare gjort upp med andra länder än Ukraina om att släppa politiska fångar därifrån. De två krimtatariska ledarna Tjijgoz och Umerov förhandlades loss av Turkiets president Erdogan, och frisläppandet åtföljdes av att Turkiet själva släppte två spionanklagade ryssar.

Att låta verkliga brottslingar gå fria i utbyte mot den ukrainske regissören, vars tjugoåriga terroristdom av omvärlden betraktas som fabricerad, skaver förstås. Men But och Jarosjenko har redan suttit så länge i fängelse att de knappast kan sägas ha undkommit lindrigt, även om de nu skulle få åka hem. Kanske blir det snart så.

Oleg Sentsov har nu hungerstrejkat i tre och en halv månad. Inte för sin egen frigivning, utan för 64 ukrainska medfångars. Det är svårt att föreställa sig personer som But och Jarosjenka göra något liknande.