Sergej Mochnatkin död

Aktivisten Sergej Mochnatkin har avlidit, vid 66 års ålder. Han hade det senaste halvåret varit inlagd på sjukhus och tvingats genomgå en rad avancerade ryggoperationer till följd av den misshandel han utsattes för i fängelse för fyra år sedan.

Mochnatkin dömdes första gången i juni 2010 till två och ett halvt års fängelse för våld mot tjänsteman. Ett halvår tidigare hade han råkat passera förbi en protestaktion och då handgripligen försökt hindra polisen att gripa en äldre kvinnlig demonstrant. Utan att ha erkänt något brott benådades Mochnatkin av den avgående president Medvedev i slutet av april 2012, en unik händelse i modern rysk rättshistoria.

Mochnatkin, som försökte stå upp för både sina egna och andras rättigheter i och utanför fängelset, dömdes 2013 återigen till fängelse – denna gång fyra och ett halvt år – och även nu för våld mot tjänsteman i samband med en protestaktion. Hans kompromisslösa och principfasta hållning ledde till nya konflikter med fängelsevakterna, och straffet förlängdes med nya domar. Under båda fängelsevistelserna betraktades han av många som politisk fånge.

Först i december 2018 frigavs han.

Som iöst.nu då rapporterade ledde en misshandel i mars 2016 till en allvarlig ryggskada. Mochnatkin vägrade att låta sig transporteras utan skriftligt beslut om detta, och lade sig på golvet. Då började vakterna sparka på honom.

Ryggskadan läkte aldrig och under det senaste halvåret har Mochnatkin varit hospitaliserad och genomgått ett halvdussin avancerade operationer.

Regimkritikern och satirikern Viktor Sjenderovitj, som offentliggjorde nyheten om Mochnatkins bortgång i sociala medier, skriver:

”Han var en av de bästa människor jag mött i livet. Tjugonde århundradet förintade nästan detta slags personer i Ryssland: starka, fria, glada, modiga. Tjugoförsta århundradet gör slut på de som genom ett under blev kvar.”

Källa: Radio Svoboda