Sex års fängelse för bortrövad

Den ukrainske yngling som häromåret kidnappades av ryska agenter har nu dömts till sex års fängelse för terrorbrott.

Domen mot 20-årige Pavel Grib föll i militärdomstolen för det nordkaukasiska militärdistriktet, belägen i Rostov-vid-Don. Grib, hemmahörande i Ukraina och medlem i nationalistiska UNA-UNSO, ska under våren 2017 via internet ha uppmanat sin flickvän i ryska Sotji att tillverka en bomb och detonera den på skolavslutningen för att därefter fly landet.

Han ska ha gett henne detaljerade instruktioner kring bombillverkningen.

Något sprängdåd ägde aldrig rum. Dock iscensatte den ryska säkerhetstjänsten FSB i augusti samma år en operation där flickan skickades till belarusiska Homel där hon avtalat möte med Grib. Efter mötet dök fem agenter upp, drog en huva över Gribs huvud och körde i väg med honom.

Han ska enligt egen utsago ha misshandlats i en skog varefter han fördes till en gymnastiksal där man hotade att hänga honom i fötterna i en ribbstol och band fast hantlar vid hans armar.

Belarusiska myndigheter har konstaterat att Grib korsade gränsen i samband med Homelbesöket och flickan har för journalister erkänt att hon under påtryckningar från säkerhetstjänsten lurade honom till mötet. Ryssland förnekar dock tilltaget. I stället hävdar man att Grib efter något slags tips greps på tågstationen i ryska Jartsevo i Smolensklänet.

Pavel Grib hade under utredningen erkänt de handlingar han anklagas för men inför rätten tagit tillbaka erkännandena, och sagt att de var framtvingade under tortyr. Under fångenskapen har han utvecklat allvarliga hälsoproblem och enligt hans far behöver han snarast genomgå en hjärtoperation.

Källor: Radio Svoboda, Tass, Belsat