Sex års fängelse för Christensen

Danske medborgaren Dennis Christensen, som stått inför rätta för att ha organiserat Jehovas vittnen i Orjol, dömdes i förrgår till sex års fängelse.

Christensen greps i maj 2017, då säkerhetstjänsten FSB slog till mot en bibelläsning hos Jehovas vittnen i Orjol. Rysslands Högsta domstol hade dessförinnan förklarat rörelsen vara en extremistisk organisation och förbjudit den.

De dörrknackande missionerande Jehovavittnena är impopulära i Ryssland och under 2000-talet har de utsatts för rättslig förföljelse på regional nivå, de hade förbjudits i Orjol redan innan de förbjöds i hela landet. I bakgrunden finns också den statsnära Rysk-ortodoxa kyrkans och säkerhetstjänstens strävan att begränsa oberoende rörelsers tillväxt. Jehovas vittnen har tidigare själva uppgett sig ha 175000 anhängare i landet.

Fler företrädare har gripits – enligt Radio Svoboda har ett hundratal brottsutredningar inletts mot Jehovavittnen – men Christensen är den förste att dömas till fängelse.

Enligt en rapport från rättssalen stod det femtiotal åhörare som kommit för att stödja Christensen förundrat tysta när domaren avkunnade det sexåriga fängelsestraffet, och samtidigt förklarade att detta var lägsta möjliga påföljd för Christensens brott.

Enligt åtalet bestod Christensens brottsliga gärning i att ha styrt Orjolförsamlingen i samråd med Jehovas vittnens förbjudna ryska centralorganisation, varifrån han fått extremistisk litteratur och blanketter för att vägra blodtransfusion. I egenskap av andlig ledare ska han ha kontrollerat Orjolavdelningens pengar och vilka som skulle godtas som nya medlemmar.

I åtalet nämns även att han engagerat tre ryska medborgare i att vara med och leda församlingen. De senare flydde redan 2017 landet med sina familjer.

Mot Christensen vittnade en rysk-ortodox universitetslärare som på FSB:s uppdrag hade infiltrerat församlingen och i smyg gjort ljud- och videoinspelningar från två möten i februari 2017. Vittnet sade sig ha blivit uppmanad att inte samtala med icke-troende släktingar, att inte rösta i val och att inte tjänstgöra i militären.

Christensen är 46 år och har bott i Ryssland sedan 2002. Han har en rysk hustru men talar själv inte ryska. Enligt Jehovas vittnens europeiska organisation kommer domen mot Christensen att överklagas.

I går rapporterades att polisen gripit ytterligare en grupp Jehovavittnen i den lilla staden Uraj i Uralbergen.

Källa: Radio Svoboda 1, 2