Skållad till döds i arrest

I höstas avled en gripen man i en poliscell i Kaliningrad. En olycka, hävdade polisen då. Men nu har två poliser anhållits som ansvariga för händelsen.

Den 36-årige Ivan Vsjivkov, spelare i det lokala fotbollslaget Progress, greps på kvällen 19 oktober förra året. Han firade sin svågers födelsedag och var full då han greps – för lindrig huliganism – då de två var på väg till en butik.

I poliscellen inledde han ett slagsmål med en annan fånge, och flyttades då över till en annan cell. Där fortsatte han med att försöka sparka ut celldörren. Han ska också ha slagit sönder cellens övervakningskamera med en vattenflaska. En medfånge som också satt i den cellen flyttades då därifrån.

Vad som hände sedan är oklart. Vsjivkov hittades död i trettio centimeter högt vatten som hade runnit ut från cellens värmelement, skållad till döds.

Enlig polisens inledande uppgifter skulle han själv ha slitit bort skyddsnätet runt elementet och haft sönder ledningen. Hans anhöriga menade dock att han även i berusat tillstånd borde ha reagerat på en stråle hett vatten och dragit sig undan. Det fanns även en bädd som han hade kunnat stiga upp på när vattennivån steg.

Sjivkovs mor säger att hans öron var blå, vilket en läkare ska ha förklarat för henne tyder på att Sjivkov hade misshandlats. Hon tror därför att han hade slagits medvetslös innan han utsattes för skållningen – och därför inte kunde rädda sig själv.

På uppmaning av en parlamentsledamot inledde den ryska utredningsmyndigheten en förundersökning om försumlighet. Två poliser ska sedan ha fått sparken och sju andra ska ha fått disciplinanmärkningar.

I februari meddelades även att chefen för skiftet då Vsjivkov dog, polisöverlöjtnanten Nikolaj Plebuch, misstänks för ”överträdande av tjänstebefogenhet” – vilket är vad tortyr brukar kallas i sådana sammanhang. Han sitter sedan dess häktad.

Och nu meddelas ytterligare en polis ha gripits för samma brott. Utredningsmyndigheten har begärt även honom häktad.