”Skicka honom till tundran!”

Aleksej Navalnyjs återkomst och häktning skapar ovanlig politisk turbulens. Det stod i centrum både när Putins presstalesman höll årets första briefing och när statsduman återsamlades efter nyårsuppehållet.

Tongivande medlemmar i statsduman – talmannen Vjatjeslav Volodin, populisten Vladimir Zjirinovskij, kommunistledaren Genadij Ziuganov och ordföranden i partiet Rättvisa Ryssland Sergej Mironov utgjöt sin ilska över den häktade oppositionsledaren. Navalnyj anklagades för att vara tysk agent, en ny Gapon (provokatören som ledde demonstranter till en massaker i Sankt Petersburg 1905), och ett verktyg för utländska underrättelsetjänster och det amerikanska utrikesdepartementet.

– Och nu måste domarna falla i alla de här brottsfallen, sa Zjirinovskj, inte på skoj, utan skicka honom långt långt från Moskva – till norden, dit där det är tundra, där fåglarna fryser i flykten och faller till marken!

Telefonpresskonferensen med Putins talesperson Dmitrij Peskov hade annonserats till måndagen, men sköts sedan upp till i dag. Många tror att det hade med gripandet av Navalnyj att göra även om Peskov själv förklarade att han inte ville dra uppmärksamheten från utrikesminister Sergej Lavrovs årliga framträdande i måndags.

Under frågestunden fick Peskov olika frågor om gripandet av Navalnyj. Hans linje var att Kreml inget hade med gripandet att göra, utan att det bara var ett av många fall där villkorligt dömda bryter mot påföljdsvillkoren och därför grips. Någon hänsyn till den massiva internationella opinionen tänker man från Kremls sida inte ta, förklarade Peskov åtminstone två gånger.

Navalnyjs antikorruptionsfond, som formellt lades ned i somras under trycket av skadeståndskrav från Putinaffillierade affärsmän, kontrade i dag med att publicera ännu en avslöjande film. Denna gång handlar det om Putins palats i Gelendzjik vid Svarta havet som ska ha kostat motsvarande omkring tio miljarder kronor att bygga.