Skuggparti försvann

Det okända partiet Framtidens Ryssland, som förra året blockerade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs försök att registrera ett nytt parti, har nu likviderats.

Likvideringen har beslutats av Högsta domstolen, på begäran av Justitieministeriet. På domstolens hemsida framgår att begäran inkom i februari och att domstolen sammanträdde och fattade beslutet i dag.

Varför partiet likvideras framgår inte. En möjlig formell orsak är att partiet inte har ställt upp i några val.

Det var i slutet av maj förra året som Navalnyjs parti nekades registrering. Detta eftersom namnet, Framtidens Ryssland, redan var upptaget. Ett parti som tidigare hade hetat Fria medborgares parti hade just bytt namn till Framtidens parti – av allt att döma först efter att Navalnyj hade gjort sin ansökan.

Partiet i fråga leddes av en Aleksandr Zorin som tidigare ska ha dykt upp vid Navalnyjs appellmöten för att protestera mot dem. Enlig Navalnyj själv var Zorins parti ett Kremlstyrt låtsasparti.

Ansökan om att få registrera ett parti i maj förra året var Navalnyjs nionde, sedan han inledde försöken 2012. Även det året blockerades försöket att registrera partiet Folkalliansen av att ett annat låtsasparti bytte namn från Hemlandet till just Folkalliansen. Därefter har justitieministeriet hänvisat till bland annat bristande dokumentation då Navalnyj fortsatt att försöka registrera sitt parti.

I det senaste presidentvalet 2018 nekades också Navalnyj – som då var den potentiell starkaste oppositionskandidaten – att få ställa upp. Detta med hänvisning till en villkorlig fängelsedom som av omvärlden och Europadomstolen betraktas som politisk och grundlös.

Sedan en månad tillbaka vårdas Navalnyj på Charitésjukhuset i Berlin efter att ha blivit förgiftad med nervgiftet novitjok i sibiriska Tomsk. Han är på bättringsvägen och kan nu med möda ta kortare promenader.