Sobol anklagas för intrång

Navalnyj-medarbetaren Ljubov Sobol tillbringade helgen i häkte, innan hon i går släpptes ut. Hon anklagas för att ha försökt tränga sig in hos FSB-mannen Konstantin Kudrjavtsevs svärmor.

Det var på måndagkvällen för en vecka sedan som Sobol begav sig till Kudrjavtsevs lägenhet och ringde på dörren. Ingen öppnade. Men ut från lägenheten bredvid ska Kudrjavtsevs svärmor ha kommit. Sobol påstås då ha knuffat sig förbi henne och stormat in i den lägenheten.

Hon greps utanför huset av ditskickad polis men släpptes senare på natten. I fredags anhölls hon dock återigen och tillbringade 48 timmar i arresten, medan man utredde brottet ytterligare. Bland annat förhördes hon själv ett halvdussin gånger. I går släpptes hon återigen.

Sobol nekar till anklagelserna.

– Från min sida betraktar jag mig som helt oskyldig, säger hon till nättevekanalen Dozjd. Jag anser att brottsutredningen mot mig i första hand är en hämnd mot Navalnyj, hur absurt det än kan låta. En hämnd för att han överlevde förgiftningen med ett kemiskt stridsmedel och en hämnd för hans verksamhet mot korruption. Och eftersom de just nu inte kunde göra något med honom verkar de ha bestämt sig för att hämnas mot mig.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj befinner sig alltjämt i Tyskland där han fick vård efter förgiftningen. Ljubov Sobol är en av hans närmaste medarbetare.

Bakgrunden till händelsen förra måndagen var Navalnyjs publicering dagen innan av ett inspelat samtal med Kudrjavtsev, där denne luras att erkänna giftmordsförsöket på Navalnyj i augusti. Navalnyj presenterade sig som assistent till sekreteraren i landets säkerhetsråd och sa att han behövde kompletterande upplysningar inför en föredragning om händelsen.

Kudrjavtsev lät sig luras att tala i tre kvarts timme med Navalnyj. Han sa bland annat att mordförsöket varit välplanerat men misslyckats på grund av den snabba nödlandningen (Navalnyj befann sig på ett passagerarflyg när han blev dålig) och ambulanspersonalens operativa ingripande. Han berättade också hur han själv i efterhand hade gjort rent Navalnyjs kalsonger från spår av nervgiftet som använts, novitjok.

Kudrjavtsev är en av flera FSB-medarbetare vars roll i giftmordsförsöket nyligen exponerades i ett avslöjande reportage från sajterna Bellingcat och The Insider. Liksom ofta använde de sig av telefondata och passagerarlistor som sannolikt inhämtats av västerländska underrättelsetjänster, men som de själva hävdar att de kommit över på svarta marknaden.