Sobol fick villkorligt straff

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs medarbetare – tillika högprofilerade politikern – Ljubov Sobol dömdes i dag till ett års villkorlig samhällstjänst för olaga intrång. Domen gäller den incident då hon 21 december letade efter en av de FSB-män hade som försökt giftmörda Navalnyj.

Som iöst.nu då rapporterade var hon ute efter Konstantin Kudrjavtsev, men träffade i stället på dennes svärmor. Sobol ska då ha trängt sig förbi svärmodern som även figurerat som målsägande i rättegången.

Kudrjavtsev hade dessförinnan bekräftat sitt deltagande under en raffinerad tjuvringning från Navalnyj själv. Navalnyj låtsades vara assistent till sekreteraren i landets säkerhetsråd och lurade på så vis Kudrjavtsev att öppet tala om olika detaljer i mordförsöket i augusti förra året. Mest känd av dessa är att mordkommandot ska ha applicerat giftet, det kemiska vapnet novitjok, på Navalnyjs kalsonger.

Tjuvringningen samordnades med brittiska Bellingcats omfattande kartläggning av mordkommandot, som ingår i säkerhetstjänsten FSB, och dess verksamhet. I denna tycks även andra giftmord eller giftmordsförsök under senare år ha ingått. Bellingcat säger sig ha köpt data som möjliggjort kartläggningen på svarta marknaden men Ryssland menar att det i själva verket handlar om information som avsiktligt läckts av västliga underrättelsetjänster.

Navalnyj själv återvände efter vård och återhämtning i Tyskland till Ryssland i januari och sitter sedan dess fängslad, inlåst för två och ett halvt år framåt. Han har i fängelset inlett en hungerstrejk i protest mot att han inte får träffa en extern läkare som kan hjälpa honom med ryggsmärtor. Enligt fängelsevården rör det sig om dubbla diskbråck.

Hans medarbetare har också startat sajten free.navalny.com där man samlar anmälningar till en tänkt protest senare i vår. Efter drygt tre veckor har man fått drygt 435 tusen anmälningar av ett tänkt minimum på en halv miljon.