Sobtjak och Gudkov tar över parti

Den liberala presidentkandidaten Ksenija Sobtjak och förre dumaledamoten Dmirij Gudkov ställer sig i ledningen för partiet Medborgerligt initiativ, som byter namn till Förändringens parti.

Detta väntas ske vid partiets kongress 23 juni men meddelades av Sobtjak redan i går, i en presskonferens hos nyhetsbyrån Interfax. Planerna har dock varit kända sedan mars. Partiet har existerat i fem år och delagit i flera valr

– Jag och Dima ska bygga upp partiet, sa Sobtjak vid presskonferensen i går.

Medborgerlig initiativ har i dag 55 regionala avdelningar varav ett tiotal kommit till de senaste månaderna, efter presidentvalet 18 mars. Partiet stod formellt bakom Sobtjaks kandidatur i presidenvalet. Dmitrij Gudkov har å sin sida ingått i partistyrelsen sedan 2015. Tidigare hade han blivit invald i statsduman för partiet Rättvisa Ryssland, men fann sig inte tillrätta i vad som allmänt uppfattas som ett fejkparti skapat av myndigheterna. I det senaste dumavalet 2016 kandiderade han för det liberala partiet Jablokos räkning.

Gudkov har sagt att Förändringens parti ska bli ett ”anti-Putin-parti”.

Siktet är inställt på dumavalen 2021. På dagordningen står enligt Gudkov att tvinga bort Vladimir Putin från makten, se till att sanktionerna mellan Ryssland och Väst avvecklas och att avsluta de krig Ryssland bedriver. Man vill också avskaffa den missbrukade paragraf 282 om extremistbrott som ligger bakom flera absurda fängelsedomar för oskyldiga inlägg i sociala media.

Till att börja med ska partiet ställa upp i borgmästarvalet i Moskva i september med Dmitrij Gudkov som kandidat.

Sobtjak och Gudkov har ett spänt förhållande till den i dag populäraste oppositionspolitikern, Aleksej Navalnyj. Samtidigt som Navalnyj nekades att få ställa upp i presidentvalet i mars – och svartmålades av myndigheterna – erhöll Sobtjak omfattande och okritisk bevakning i statskontrollerade massmedier. Redan då hennes planer att kandidera blev kända i höstas gjorde obekräftade uppgifter gällande att idén härrörde från presidentadministrationen, något hon själv förnekat.

Under 1990-talets första hälft arbetade Putin under Sobtjaks far som då var borgmästare i Sankt Petersburg, och Sobtjak har ett något kluvet förhållande till den ryska regimen. Hon har själv sagt att hon räknar med att Putin inte uppfattar henne som en alltför farlig utmanare.

Källor: Radio Svoboda, Interfax, Wikipedia 1, 2