Sociolog flydde efter värvningsförsök

En medarbetare vid Centret för oberoende sociologiska studier i Sankt Petersburg har efter värvningsförsök från FSB:s sida flytt till Irland.

Centret är en av Sankt Petersburg mer ansedda enskilda organisationer och det samarbetar med framstående akademiska institutioner. 2015 fördes det dock in i justitieministeriets kritiserade register över ”utländska agenter”, alltså organisationer som tar emot utländskt bistånd och som anses ägna sig åt politisk verksamhet. Sociologen Jevgenij Sjtorn hade då arbetat där sedan några år tillbaka, berättar han i en intervju för BBC:s ryska redaktion.

Sjtorn är ursprungligen medborgare i Kazakstan, men hade 2004 beviljats ryskt medborgarskap. Detta drogs dock in 2011 med motiveringen att beviljandet varit felaktigt. Något kazakiskt medborgarskap hade han inte längre och därför beviljades han såsom statslös tills vidare uppehållstillstånd i Ryssland.

I somras hade han så möjlighet att återigen söka ryskt medborgarskap och gjorde då detta.

I november fick han beskedet att ansökan hade nekats eftersom han tillhandahållit felaktiga uppgifter. Konkret handlade det om att han inte angett samtliga adresser som han bott på under de gångna åren.

Men i början av december ringde någon och bad honom komma till migrationsmyndighetens kontor på en lokal polisstation. Väl där visade det sig att det visserligen fanns ett sådant kontor på första våningen, men Sjtorn visades i stället till ett omärkt kontor på andra våningen.

Där hängde ett porträtt av Jurij Andropov – det sovjetiska KGB:s mångårige chef och under en kort period i början av 80-talet Sovjetunionens ledare. Personen som ville tala med Sjtorn visade sig också vara major i säkerhetstjänsten FSB.

FSB-officeren uttryckte förvåning över att Sjtorn arbetade för en ”utländsk agent” och frågade om han hade läst den tidigare amerikanske presidentrådgivaren Zbigniew Brezezinskis bok om geopolitik, Det stora schackbrädet. FSB-mannen förklarade att USA ville bryta loss Ukraina, Tjetjenien och Karelen från Ryssland. Han visade också att han hade god insyn i Sjtorns arbete och förehavanden, inklusive hans högskoleuppsats där han hade studerat domslut om mord på homosexuella.

Samtalet fördes i vänlig ton men samtidigt sa FSB-officeren att det fanns lagar mot spioneri och förräderi och underströk att Sjtorn inte fick berätta för någon annan om mötet. Senare ringde FSB-officeren upp Stjorn flera gånger, sa att denne var trevlig och att de borde träffas igen.

Sjtorn, som förstod att FSB försökte värva honom för att få honom att spionera på sina kollegor, rådgjorde med andra. Han fick sedan hjälp av organisationen Front Line Defenders att försöka ta sig ut ur landet.

Detta var inte så lätt, varken Tyskland, Frankrike, Litauen eller USA ville utfärda visum till någon som saknade ett riktigt pass. Så småningom gick dock Irlands ambassad med på detta.

Något direktflyg till Dublin fanns dock inte. Efter att ha köpt biljett med mellanlandning visade det sig omöjligt att ens få passera Tyskland eller Sverige. Flygbolaget Lufthansa gjorde dock sitt bästa för att hjälpa till. Till slut hittade man en resa med mellanlandning i Moldavien som gjorde bedömningen att ingen med irländskt visum skulle vilja stanna där.

Sedan några veckor befinner sig nu Jevgenij Stjorn i Irland där han befarar att han inte har något annat val än att söka asyl. Han är dock bekymrad över de långa irländska väntetiderna för asyl, att många ansökningar avslås, och att man inte får arbeta under väntetiden.

Sjtorns berättelse indikerar att ryska myndigheter tar ”agentstämpeln” på stort allvar. När lagen infördes bemöttes kritik med att betydelsen av den inte skulle överdrivas.

Enligt det ryska justitieministeriets register över ”utländska agenter” har Centret för oberoende sociologiska studier mottagit finansiering från amerikanska MacArthur Foundation och National Endowment for Democracy (NED) .

NED blev 2015 den första utländska organisationen att förbjudas så som ”oönskad” enligt en  ny rysk lag. MacArthur Foundation var vid samma tid också med på en ”patriotisk stopplista” som det ryska parlamentet hade upprättat över organisationer man ville få klassade som oönskade, men meddelade vid samma tid att man avslutade sin verksamhet i Ryssland.

Källa: Ryska BBC