Sopdemonstranter misshandlade

Protesterande mot en ny soptipp i Archangelsk län – där man tänker dumpa avfall från Moskva – misshandlades i förra veckan av säkerhetsvakter och poliser. Två personer fördes iväg i ambulans.

Händelsen ägde rum på måndagen 27 maj i det avlägsna Sjies i Archangelsk län, nära gränsen till republiken Komi. Aktivister som protesterar mot soptippen ska under lång tid ha försökt blockera arbetena med att anlägga den. De möter motstånd från privata säkerhetsvakter och sedan i april även av ditsända kravallpoliser och nationalgardister.

Denna gång ska de protesterande ha mötts av en poliskedja, blivit ivägtvingade med våld av kravallpoliserna, och dessutom ska de privata säkerhetsvakterna ha gett sig på dem. En manlig protesterande ska ha fått läppen spräckt av ett knytnävslag och en annan ha fått tårna sönderstampade innan de båda kastades ned i ett dike. Även tre kvinnliga protesterande knuffades ned i det vattenfyllda diket. Ytterligare två män fick föras bort med ambulans, den ene med hjärtinfarkt och den andre efter omfattande misshandel.

Två protesterande, affärsmannen Radik Adnobajev från Kargopol och volontären Aleksej Bobretsov, greps av polisen och transporterades av kravallpolisen till den lilla orten Urdom.

Protesterna mot den planerade soptippen i Sjies har pågått sedan i höstas. I december ägde omfattande demonstrationer rum i en rad städer i Archangelsk län och även på andra håll.

Sjies ligger vid floden Vygtjegda som rinner ut i Norra Dvina, som flödar norrut via Archangelsk och ut i Vita havet. De protesterande befarar att avfallet ska förgifta ett stort område. Soptippen är dimensionerad för att ta hand om 6 procent av Moskvas avfall, men aktivister befarar att detta bara är början och att den senare kommer att utvidgas.

Tidigare har omfattande protester ägt rum även mot befintliga soptippar omkring Moskva.

Källor: Mediazona, Barents Observer