Soros verksamhet förbjuds enligt lagen om ”oönskade”

George Soros.
George Soros.

Miljardären och filantropen George Soros verksamhet i Ryssland drabbas nu av den nya lagen om ”oönskade” utländska organisationer.

I dag förklarade riksåklagarmyndigheten att den kände miljardärens nätverk av Open Society Foundations, och hans stiftelse OSI Assistance, utgör ett hot mot Rysslands konstitutionella ordning. Båda organisationerna stämplas därmed som ”oönskade.” Att arbeta för eller med dem kan leda till böter eller i vissa fall upp till sex års fängelse. Detta enligt den lag om oönskade utländska organisationer som infördes i maj i år.

En talesperson för riksåklagaren kommentarade att utredningen av Soros verksamhet kom till på begäran från parlamentets överhus, Federationsrådet, som i somras antog vad det självt kallade en ”patriotisk stopp-lista”.

Första organisation att förklaras ”oönskad” enligt den nya lagen blev i slutet av juli amerikanska National Endowment for Democracy (NED), som också fanns med på stopplistan. Soros är den andra aktören att drabbas. Stopplistan innehåller ytterligare tio organisationer, främst av amerikanskt och ukrainskt ursprung. Listan innehåller inga svenska organisationer.

Källa: Meduza, Interfax