SOVA riskerar böter för länkar

Internetlänkar till tidigare sponsorer som numera förklarats ”oönskade” av Ryssland riskerar att ge SOVA-centret böter.

Enligt den ryska lagen om ”oönskade” utländska organisationer – som antogs för drygt två år sedan – är det straffbart att verka för en sådan. I förra veckan kallades SOVA-centrets chef Aleksandr Verchovskij till förhör hos åklagarmyndigheten med anledning av att centret på sin hemsida länkar till två tidigare sponsorer – som numera klassats som ”oönskade”.

Länkarna betraktas av myndigheten som ett sätt att sprida organisationernas material.

SOVA-centret riskerar nu böter på 50-100 tusen rubel och Verchovskij personligen på 20-50 tusen, motsvarande upp till ca åtta respektive 15 tusen kronor. Centret, känt som Rysslands ledande enskilda expertinstitut i extremismfrågor, säger att man aldrig har dolt sina finansiärer och att man betraktat det som god nätetikett att länka till dessa. Länkarna är nu borttagna från centrets hemsida.

I vintras stämplades SOVA-centret som ”utländsk agent” och dömdes att böta trehundratusen rubel för att inte självmant ha registrerat sig som sådan. Centret menar att de nya anklagelserna är avsedda att sätta press på organisationen och att åklagarmyndigheten tolkar lagen för brett.

De två ”oönskade” utländska organisationerna är Open Society Foundation, som drivs av finansmannen och filantropen George Soros, samt amerikanska National Endowment for Democracy (NED).

Till listan över oönskade organisationer lades nyligen Black Sea Trust for Regional Cooperation, registrerat i Rumänien och skapat av amerikanska Marshall Foundation 1972. Listan omfattar nu formellt elva organisationer men flera av dem hör på olika vis ihop med varandra.

Källa: Mediazona, Meduza