Stödaktioner för Navalnyj

På lördagen, Vladimir Putins 65-årsdag, ägde stödaktioner för den arresterade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj rum i många av landets städer.

Navalny och hans kampanjledare Leonid Volkov avtjänar 20 dagars arrest för att ha organiserat icke-tillståndsgivna manifestationer. Navalnyj skulle på lördagen ha framträtt inför en manifestation i Sankt Petersburg men utlovade att denna skulle genomföras även utan honom.

När så polisen slog till mot Navalnyjs stab i Sankt Petersburg, beslagtog flygblad och grep den lokala samordnaren Polina Kostyljova, svarade Navalnyjs anhängare med att utlysa protestaktioner över hela landet.

I Sankt Petersburg samlades på lördagen en större folkmassa på Marsfältet. Där beslöts av allt att döma spontant att man skulle gå till Palatstorget. Polisen spärrade dock av vägen och grep ett fyrtiotal deltagare, formellt för att ha brutit mot trafikreglerna.

Även på söndagen greps ett tjugotal personer som försökte fortsätta protesten.

Demonstrationen har fått ett obehagligt efterspel då myndigheterna hävdar att en ambulans inte kunde ta sig fram till en 55-årig kvinna i tid. Kvinnan avled och en förundersökning om vållande till annans död är inledd, än så länge utan några utpekade misstänkta.

Även på andra håll ägde protester rum, kantade av polistillslag. Enligt sajten OVD-info greps totalt 290 personer i 26 städer. I Moskva genomfördes en demonstration utan arresteringar, även om demonstranterna av polisen hindrades att nå sitt mål, det centrala Manezjtorget.

De protesterande krävde att Navalnyj ska tillåtas ställa upp i presidentvalet om fem månader, på samma sätt som någon annan som lyckas samla ihop trehundratusen namnteckningar till stöd för sin kandidatur. Fler än det dubbla har via internet utlovat att skriva på för Navalnyj när insamlingen påbörjas men Navalnyj hindras från att ställa upp av en villkorlig fängelsedom. Domen gäller ekonomiska brott men anses vara politiskt motiverad.

Petersburgssajten fontanka.ru kommenterar syrligt att Navalnyj inte lyckas mobilisera tillnärmelsevis lika många anhängare som vid vårens demonstrationer 26 mars, eller 12 juni. Man skriver att han framstår alltmer som ungdomens förkämpe mot korruption än som en verklig politiker. Av tidigare bilder från stödmanifestationer för Navalnyj framgår att dessa lockar i huvudsak just unga människor.

Källor: Mediazona 1, 2Radio Svoboda 1, 2, fontanka.ru, Novaja Gazeta