Stor minnesmarsch för Nemtsov

Femårsminnet av mordet på den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov manifesterades på lördagen genom en minnesmarsch i Moskva, med drygt tjugotvåtusen deltagare.

Detta enligt en grupp som brukar räkna demonstranter och vars siffror brukar betraktas som tillförlitliga. Enligt polisen deltog dock bara tio och ett halvt tusen människor.

Demonstranternas huvudsakliga slagord var ”Nej till politiska mord”, ”Frihet åt de politiska fångarna”, samt ”Kämpa för konstitutionen” – det sista med anledning av den pågående konstitutionsförändring som president Putin initierat. Demonstranterna krävde också att den som organiserat mordet på Nemtsov skulle ställas till svars.

Mordet, som ägde rum sent på kvällen 27 februari 2015 på en bro över Moskvafloden alldeles intill Kreml, begicks av en grupp kriminella och poliser knutna till den tjetjenska Kadyrovregimen. Fem personer greps snart och dömdes senare till långa fängelsestraff.

Den förmodade organisatören – en militär befälhavare vid namn Ruslan Geremejev – lagfördes dock aldrig.

Och i lördags, samma dag som minnesmarschen ägde rum, var Geremejevs farbror en av flera parlamentariker som förlänades en hedersutmärkelse av Putin – officiellt för sitt arbete som parlamentsledamot. Många menar att utmärkelsen var ett medvetet hån mot de som kräver vidare utredning av Nemtsovmordet.

Geremejev antas allmänt ha agerat på uppdrag av den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov. Huruvida denne i sin tur agerade i samförstånd med Kreml är mer oklart.

Enligt Novaja Gazeta ska dock Putins tidigare livvakt och den nuvarande chefen för det ryska nationalgardet Viktor Zolotov efter mordet ha förhandlat med Kadyrovregimen om vilka som likt bondoffer kunde sättas i fängelse för det. Rysk säkerhetstjänst och polis ska ha velat gå hårdare fram mot den ur deras perspektiv alltför självsvåldige Kadyrov och hans hejdukar.

Parellellt med lördagens minnesmarsch minnesmarsch i Moskva genomfördes även en mindre sådan, med omkring tvåtusen deltagare, i Sankt Petersburg, där sex personer greps. Mindre manifestationer ägde också rum i andra städer.

Källa: Novaja Gazeta