Stort stöd för Navalnyj

Sexhundratusen människor har på Navalnyjs sajt meddelat att de vill skriva under hans stödlistor inför presidentvalet nästa år. Det är dubbelt så många som formellt krävs för att få ställa upp, och en halv procent av alla röstberättigade i Ryssland.

Aleksej Navalnyj, oppositionspolitiker och antikorruptionskämpe, uppges också ha etablerat 76 valstaber över landet. Över hundrafemtiotusen människor har anmält sig som volontärer till valkampanjen.

Det är dock ytterst osäkert om han verkligen kommer att delta i valet. Den villkorliga femåriga fängelsedomen från häromåret innebär att han inte får ställa upp, och Centrala valkommissionens ordförande Ella Pamfilova har sagt att det krävs ett ”mirakel” för att detta ska kunna ske.

Pamfilova var tidigare Rysslands ombudsman för mänskliga rättigheter. Hon gick då en balansgång mellan kraven från människorättsförsvarare och Putinregimens linje, och att hon skulle ordna nämnda mirakel förefaller inte sannolikt.

Navalnyj har dock överklagat den villkorliga fängelsedomen, som i maj föll en andra gång efter att Europadomstolen för mänskliga rättigheter hade underkänt den första domen. Här finns möjligen en öppning för att släppa fram Navalnyj i valet om regimen av någon anledning skulle vilja göra det.

I förra presidentvalet 2012 var det närmaste en oppositionskandidat Ryssland såg oligarken Michail Prochorov, som då hade etablerat en liberal profil och bland annat sponsrat den uppskattade filmen Stiljagi om en undergroundrörelse för ungdomar i Sovjetunionen. I övrigt tilläts jämte Vladimir Putin även två systemveteraner – populisten Zjironovskij och kommunisten Ziuganov – att ställa upp för att ge valet en pluralistisk prägel.

2018 års presidentval planeras till söndagen 18 mars.

Med en sensationell dokumentärfilm om premiärminister Medvedevs korruption, följd av mycket omfattande demonstrationer över hela Ryssland i våras, har Navalnyj ett starkt utgångsläge. Under sommaren har dock hans medarbetare varit utsatta för polisgripanden, bötesstraff och huliganattacker.

Källor: Radio Svoboda 1, 2