Stort tillslag mot Navalnyj

Ryska myndigheter genomför i dag en massiv räd mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs staber runtom i landet. Från samtliga 43 städer där sådana finns rapporteras om husrannsakningar, mot både stabskontoren och hemma hos de samordningsansvariga, samt om beslag av datorer.

Räderna genomförs av Utredningsmyndigheten med stöd av polisen och nationalgardet och involverar därmed hundratals statstjänstemän. Många av Navalnyjs medarbetare ska också ha förts bort för att förhöras. Senare under dagen rapporterades även flera bankkonton ha blockerats.

Tillslaget äger rum inom den brottsutredning om penningtvätt som inleddes mot Navalnyjs antikorruptionsfond i somras. I centrum för utredningen står frivilliga donationer både till fonden och till Navalnyjs kampanj inför presidentvalet i mars 2018. Navalnyj är den första och hittills enda ryska politiker som lyckats mobilisera större resurser genom crowdfunding.

Myndigheterna har tidigare uppgett att det handlar om en miljard rubel (150 miljoner kronor) under åren 2016-2018. Husrannsakningar hat ägt rum även tidigare under den gångna veckan i flera städer, däribland Sankt Petersburg och Moskva, bland annat mot den tv-studio där oppositionsledaren gör sitt populära Youtubeprogram Navalnyj Live.

Brottsutredningen tillkännagavs i början av augusti samtidigt som Navalnyj och andra oppositionella låg bakom de sannolikt största protesterna på många år i Moskva, mot diskvalificeringen av oppositionella kandidater i det val till stadsfullmäktige som ägde rum 8 september. Protesterna åtföljdes av massgripanden och flera fängelsedomar, däribland den andra någonsin enligt den kontroversiella paragraf 212.1 om upprepade icke-tillåtna protester.

Maktpartiet Enade Rysslands rekordlåga popularitet och Navalnyjs uppmaning att hellre rösta på den så kallade systemoppositionen ledde till att partiet förlorade en stor del av sina platser i församlingen, även om det behåller en majoritet på 25 av 45 platser. Även i lokal- och regionalval på andra håll rönte pseudooppositionella kommunistpartiet, Rättvisa Ryssland och populisten Zjirinovskis ”liberaldemokratiska” parti framgångar, liksom i mindre mån även det verkliga oppositionspartiet Jabloko.

Navalnyjs stöd är som störst bland yngre. Två ryska rappare som nyligen publicerade en video till försvar för Enade Rysslands Moskvaborgmästare Sergej Sobjanin fick en miljon ”ogilla”-markeringar på Youtube, vilket är rekord i Ryssland. Det tidigare rekordet på åttahundratusen ”ogillanden” innehades av en annan artist med en sexuellt explicit sångtext om hur han föraktade västvärlden.

Fler husrannsakningar har ägt rum även under den gångna veckan i olika städer, däribland Sankt Petersburg och Moskva, bland annat mot den tv-studio där oppositionsledaren gör sitt populära Youtubeprogram Navalnyj Live.

Källa: Novaja Gazeta 1, 2