”Svara med sanktioner”

Östgruppen uppmanar Sveriges regering att verka för att EU vidtar konkreta svarsåtgärder mot den ryska regimen, efter blockaden av Kertjsundet och beslagtagandet av tre ukrainska marinfartyg 25 november.

– Ryssland begick ett uppenbart brott mot internationell rätt och det måste bemötas, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Situationen i Ukraina väntas bli föremål för diskussion inom EU under den närmaste tiden. Flera medlemsländer har redan krävt utökade sanktioner mot Ryssland mot bakgrund av dess agerande vid Kertjsundet. Östgruppen vill se ett aktivt och tydligt svenskt ställningstagande i den diskussionen, till stöd för ytterligare sanktioner.

– Det är viktigt att markera att ansvaret för det inträffade helt vilar på den ryska sidan, säger Martin Uggla. Ukrainska fartyg har rätt att färdas inom det aktuella området. Den ryska kontrollen av Krim bygger dessutom på en folkrättsvidrig annektering, och kan inte användas som motivering till att neka Ukraina tillträde till Azovska sjön.

Rysslands president Vladimir Putin beskyller sin ukrainske motsvarighet Petro Porosjenko för att avsiktligt ha provocerat fram den nya krisen, i syfte att höja sina sviktande popularitetssiffror inför presidentvalet 31 mars. Porosjenko varnar å sin sida för att Ryssland vill annektera inte bara Krim utan hela hans land. Han uppmanade i går Nato att skicka krigsfartyg till Azovska sjön och Tyskland att stoppa projektet Nordstream 2.

Det senare är en utbyggnad av den rysk-tyska gasledningen på Östersjöns botten, något som underminerar Ukrainas position gentemot Ryssland eftersom en stor del av rysk gasexport än så länge måste ta vägen genom Ukraina.

Tysklands ekonomiminister säger dock att detta är ”två separata frågor”.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel avser att diskutera Azovkrisen med Putin under G20-mötet i Buenos Aires som börjar i dag. USA:s president Donald Trump skulle ha haft ett eget möte med Putin under evenemanget, men har ställt in med hänvisning till Rysslands agerande i Azovsjön.

Källor: Östgruppen, Moscow Times