Sverige, Tyskland och Polen svarar

De tre EU-länder som i fredags drabbades av diplomatutvisningar i spåren av Navalnyjprotesterna, svarar nu med samma mynt. Det meddelar bland andra Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter.

”Vi har informerat den ryske ambassadören”, skriver Linde på engelska, ”att en person från ryska ambassaden ombes lämna Sverige. Detta är ett tydligt svar på det oacceptabla beslutet att utvisa en svensk diplomat som bara fullgjorde sina plikter.”

Det polska utrikesministeriet twittrar också, på polska:

”Som svar på ryska utrikesministeriets oberättigade utvisning av en polsk diplomat har polska utrikesministeriet i dag beslutat att, i enlighet med ömsesidighetsprincipen och i samordning med Tyskland och Sverige, förklara en anställd vid Generalkonsulatet i Poznan för persona non grata.”

Även det tyska utrikesministeriet meddelar i ett snarlikt uttalande att man svarar med att utvisa en diplomat. Man nämner liksom det svenska utrikesdepartementet att den i förra veckan utvisade tyska diplomaten bara observerade den demonstration som vederbörande av Ryssland anklagas för att ha deltagit i.

Utvisningarna av diplomaterna från Sverige, Tyskland och Polen kritiserades i fredags även av EU:s höge utrikespolitiske representant Josep Borrel, som då befann sig i Moskva på ett kontroversiellt besök. Preliminära rapporter efter besöket tyder på att Borrel uppfattade det som misslyckat och att EU och Ryssland går än bistrare tider till mötes i sin relation.