Tatarledare frigivna till Turkiet

De krimtatariska ledarna Achtem Tjijgoz och Ilmi Umerov, som nyligen dömdes till fängelse, har frigivits och överlämnats till Turkiet.

Detta meddelades av den nationelle krimtatariske ledaren Mustafa Djemiljov häromdagen, och bekräftades senare av Ukrainas förste vice utrikesminister. Tjijgoz och Umerov anlände till Turkiet i går och skulle senare fortsätta till Ukraina.

De utlämnade fångarna är bägge vice ordföranden i krimtatarernas representativa organ Medzjlis, som av Ryssland stämplats som extremistiskt och förbjudits. Bakgrunden till förbjudet är krimtatarernas tydliga ställningstagande mot den ryska annekteringen av halvön sedan 2014. Umerov och Tjijgoz dömdes i september i år till två respektive åtta års fängelse.

Tjijgoz dömdes för anstiftan till upplopp under en sammanstötning mellan tatariska och Rysslandsvänliga demonstranter som i februari 2014 skördade två dödsoffer.

Enligt vittnesmål försökte Tjijgoz i själva verket avstyra konfrontationen. Processen har kritiserats av Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och har av Amnesty international dömts ut som en skenrättegång. Tjijgoz hade innan domen föll suttit häktad sedan början av 2015.

Umerov fälldes för uppvigling mot Rysslands territoriella integritet. Brottet bestod i att han i krimtatarernas tv-kanal ATR hade uttalat stöd för de internationella sanktionerna mot Ryssland som ett sätt att återbörda Krim till Ukraina. Under en episod i utredningen, i augusti förra året, spärrades han på åklagarens begäran in på mentalsjukhus där man ska ha pressat honom att ändra inställning.

Enligt advokaten Nikolaj Polozov har frigivandet nu blivit möjligt genom ansträngningar dels från Mustafa Djemiljov, dels från Turkiets auktoritäre president Recep Tayyip Erdoğan. Tatarerna är ett ursprungligen mongoliskt folk men med historiska och språkliga band till Turkiet. De turkiska och ryska regimerna har på senare år – med undantag för kontroverser kring Syrienkriget – stått varandra ganska nära.

Förföljelsen av krimtatarer visar dock inga tecken på att avta. Nyligen greps ytterligare sex tatarer anklagade för medlemskap i den av Ryssland förbjudna islamistiska organisationen Hizb-ut-Tahrir.

Källor: Krym.realii