Tillåten MR-demonstration i Moskva

På söndagen förenades några av Rysslands oppositionella krafter och människorättsförsvare i en demonstration för mänskliga rättigheter. Antalet deltagare var mellan två och fem tusen.

Demonstrationståget hade fått myndigheternas tillstånd och gick längs Sacharovavenyn, under parollen ”För ett fritt Ryssland utan repression och godtycklighet”. Enligt polisen – som konsekvent underdriver deltagarantalet i demonstrationer – deltog 1700 människor. Arrangörerna uppskattar dock deltagarantalet till mellan två och fem tusen.

Bland arrangörerna återfanns de liberala partierna Jabloko och och Parnas samt Medborgerligt initiativ, som håller på att ombildas under Ksenija Sobtjak och Dmitrij Gudkov. Även Vänsterfronten och dess ledare Sergej Udaltsov deltog i demonstrationen.

Kända namn bland deltagarna var Gudkov, Jablokos ordförande Emilija Slabunova, människorättsförsvararna Lev Ponomarjov och Svetlana Gannusjkina, samt författarinnan Ljudmila Ulitskaja. Deltagarna antog en resolution där de krävde ett slut på godtyckligheten i rättsväsendet och polistillslag mot fredliga demonstrationer, samt att politiska fångar friges.

– Vi kräver att de politiska fångarna friges, sa Lev Ponomarjov i sitt anförande, däribland den hungerstrejkande Oleg Sentsov, Ojub Titijev och många andra, och ett slut på den totala lögn och propaganda som sköljer över oss från statskontrollerade massmedier.

Bland andra fångar som uppmärksammades av demonstranterna fanns de häktade anarkisterna och anhängarna till den mystiske Vjatjeslav Maltsevs revolutionära rörelse.

– Jag anser att det är ett viktig möte, sa vänsterledaren Sergej Udaltsov enligt TV Dozjd, eftersom det förenar olika politiska krafter. På egen hand kan ingen politisk kraft ändra något avgörande i det här landet.

De politiska aktivisterna kring Aleksej Navalnyj – Rysslands mest populära oppositionspolitiker på senare år – valde dock att inte delta i demonstrationen. Navalnyj själv avtjänar för närvarande ett månadslångt arreststraff efter protestmötena 5 maj. De hölls under parollen ”Han är inte vår tsar”, inför att Vladimir Putin två dagar senare skulle sväras in för ännu en mandatperiod på presidentposten.

Mötena, som samlade några tiotusental deltagare över stora delar av Ryssland, blev på många håll föremål för hårdhänta polisingripanden. I Moskva hade man av myndigheterna erbjudits att använda sig av Sacharovavenyn – liksom söndagens demonstranter gjorde – men genomförde i stället protesten på mer centralt belägna Tveravenyn och Manegetorget.

Vid söndagens möte, som hade fått tillstånd av myndigheterna, rapporteras två personer ha gripits för en förseelse mot demonstrationsreglerna – den kända vänsteraktivisten Darja Poljudova och hennes kamrat Ivan Guskov.

Källor: Radio Svoboda, TV Dozjd, OVD-Info