Tillslag mot performancegrupper

söndagen slog polisen till mot en ledande performanceaktivist i Moskva. Varför är än så länge oklart.

Piotr Verzilov, en av de ledande i den världsberömda ”punkgruppen” Pussy Riot, söktes i sitt hem upp av en polispatrull på tiotalet man. Efter att han i tio minuter hade vägrat öppna dörren slog poliserna in denna. Verzilov fördes bort och vid en husrannsakan ska polisen ha säkrat bevis för Verzilovs inblandning i förra sommarens massprotester.

Verzilov förhördes formellt som vittne, men fick veta att han betraktades som organisatör av massoroligheter. Anklagelsen gäller protesterna 27 juli förra året, som utlöstes av att oppositionella nekades att få ställa upp i valet till Moskvas stadsfullmäktige. Verzilov ska vid den tidpunkten själv ha befunnit sig i Estland – där han ledde ett barnläger – men utredarna menar att han kan ha organiserat oroligheterna på avstånd.

Efter förhöret släpptes Verzilov men hamnade på gatan utanför i en konfrontation med en ung man, som nu uppfattas som ditsänd provokatör. Detta slutade med att Verzilov dömdes för lindrig huliganism, alltså förargelseväckande beteende, till femton dagars arrest.

Både en av Verzilovs vänner och en anonym källa inom rättsväsendet ska ha hävdat att denne förberedde en aktion kring den försenade Segerparaden, som ska äga rum i morgon. Aktionen skulle bestå i att ställa sig framför en stridsvagn som på den berömda bilden från protesterna på Himmelska fridens torg i Peking 1989.

Åtminstone arreststraffet och den förmodade provokationen framstår i så fall som ett sätt att hålla Verzilov borta från paraden.

Samtidigt på söndagen slog polisen även till mot galleriet ART4 som tidigare hyst en gemensam utställning mellan performancegruppen Vojna, besläktad med Pussy Riot, och oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs bror Oleg. Vid en husrannsakan beslagtogs datorer, USB-minnen och dokument, underrättade galleriägaren Igor Markin i sociala medier. Han uppger också att husrannsakan ägde rum inom samma brottsutredning som tillslaget mot Verzilov.

Pussy Riot blev kända över världen i samband med att de dansade mot Putin i en katedral 2012, varpå några av deras medlemmar dömdes till fängelse. Verzilov ådrog sig också uppmärksamhet 2018 då han först sprang in på spelplanen under fotbolls-VM iförd polisuniform, och senare med nöd och näppe undgick att bli giftmördad.