Tio USA-diplomater på väg ut

Tio amerikanska diplomater har till på fredag på sig att lämna Ryssland, bland dem ambassadens presstalesperson. Utvisningarna är ett svar på de nyligen lanserade amerikanska sanktionerna.

Som iöst.nu rapporterade för en månad sedan införde USA:s nye president Joe Biden då ytterligare sanktioner mot Ryssland, som svar på landets ”skadliga” aktiviteter runtom i världen och användandet av kemvapnet novitjok i mordförsöket på oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Förutom riktade sanktioner mot fyrtio personer och företag, samt ett förbud mot att köpa nyutgivna ryska statsobligationer, utvisades då tio ryska diplomater.

Utvisningen av tio amerikanska diplomater är ett svar på detta. Bland de som måste lämna Ryssland denna vecka finns amerikanska ambassadens presstalesperson Rebecca Ross. Att hon valts ut sägs bero på att USA å sin sida inte låtit Ryssland fylla den vakanta motsvarande tjänsten som presstalesperson vid sin Washingtonambassad. Rysslands kandidat har nekats ackreditering utan motivering, sannolikt för att vederbörande är känd som underrättelseofficer.

Till svårigheterna i det diplomatiska utbytet hör också att Ryssland nyligen klassade USA, jämte Tjeckien, som ett ”ovänligt” land. USA förbjuds därmed att lokalanställa rysk personal. Efter att USA meddelat att man ställer in visumutfärdande sköt dock Ryssland upp förbudet och det är nu oklart hur det blir med möjligheterna för ryssar att söka visum till USA.

USA:s ambassad och andra diplomatiska representationer i Ryssland har totalt 450 anställda. Det är inte känt hur många av dem som är lokalanställda ryssar, men troligen rör det sig om en betydande del.

Vid sidan om de ofrivilliga neddragningarna har USA på senare tid också beslutat att dra in sina generalkonsulat i Vladivostok och Jekaterinburg.