Tjuvnyp mot Navalnyj

Jevgenij Prigozjin – gangstern som kallas ”Putins kock” – har låtit sprida en fejknyhet om att han skulle ha haft ett affärsmöte med oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Det var under Navalnyjs besök i Sankt Petersburg i helgen som två olika fejknyheter fick spridning. Först publicerade stadens domstolsväsende uppgiften att Navalnyj skulle ha gått med på att betala 11 miljoner rubel för skadegörelse i samband med att hans supportrar demonstrerat förra våren. Sedan planterade den anonyma bloggsidan ”Nezygar” nyheten att Navalnyj under besöket hade träffat den ökände Prigozjin.

Den senare nyheten styrktes med bilder där dels Navalnyj, dels Prigozjin, passerar in i respektive ut ur Sokos hotell – dock ej samtidigt. Prigozjin bär nedtonad klädsel och tycks röra sig utan följe.

Navalnyj bekräftade senare att han verkligen hade bott på hotellet – i syfte att träffa lokala medarbetare och lägga upp planer för höstens lokalval – men han avfärdade ironiskt påståendet att han skulle ha träffat den ökände Prigozjin.

Den senare framhärdade dock i att mötet hade ägt rum och påstod att man hade diskuterat stöd för Navalnyjs anhängare i lokalvalen mot att denne slutade publicera negativa nyheter om Prigozjins cateringservice för daghem. Efter en dysenteriepidemi på Moskvas daghem har Navalnyj – känd för att gräva i korruption och missförhållanden – riktat sökljuset just mot Prigozjins cateringbolag.

När det gäller den andra fejknyheten, om de 11 miljonerna – något som åklagarmyndigheten krävt att Navalnyj ska betala men som han inte gått med på – så tycks den bottna i en förfalskad inlaga med Navalnyjs namnteckning. Domstolen i fråga har dragit tillbaka uppgiften. Men lokala myndighetstrogna medier kunde först publicera nyheten att Navalnyj skulle betala 11 miljoner för skadegörelse och sedan att han inte tänkte betala 11 miljoner för skadegörelse, båda avsedda att svärta ned honom.

Jevgenij Prigozjin kallas ”Putins kock” för att denne föredrar Prigozjins restauranger och för att Prigozjin personligen serverat presidenten och gästande utländska statschefer.

Med ett sovjettida förflutet som rånare och hallick byggde han under 90-talet upp en restaurangrörelse men har nu ekonomiska intressen som sträcker sig från statligt upphandlade kontrakt på hemmaplan till olja i Syrien och guld i Centralafrikanska republiken.

Prigozjin ligger bakom den ökända ”trollfabriken” i Sankt Petersburg, står personligen under amerikanska sanktioner för manipulationen av 2016 års presidentval, och har även den privata legostyrkan ”Wagner”. Denna agerar i både Rysslands och Prigozjins intresse på platser som östra Ukraina, Syrien, Libyen, Sudan och Centralafrikanska republiken.

Prigozjin tros även ha sommarens mord på tre ryska journalister i det sistnämnda landet på sitt samvete, liksom en rad tidigare överfall och mord på mindre kända Putinkritiker.

Källa: Radio Svoboda