Tortyranklagelse avskrivs

Ännu ett fall av misstänkt FSB-tortyr mot de anarkister som i januari greps i Sankt Petersburg avskrivs. Utredaren hävdar att påstådda skador från en elchockpistol i själva verket kan ha orsakats av löss.

Det gäller fasadarbetaren Ilja Kapustin som uppger sig ha gripits av maskerade FSB-män 25 januari i år. Enligt Kapustin ska de ha fällt honom till marken och släpat in honom i en minibuss. Då fordonet kommit i rörelse ska en av männen ha tryckt ned honom mot golvet medan övriga drog undan hans kläder från magen och högra höften och började tortera honom med en elchockpistol. Kapustin hävdar att den användes minst fyrtio gånger.

Efter tre timmars tortyr ska Kapustin ha förts in i FSB:s byggnad och förhörts om sina kopplingar till den påstådda terrorgruppen ”Nätet”. Därefter tog man med honom till hans lägenhet och genomförde en husrannsakan innan han släpptes.

De följande dagarna sökte Kapustin upp en läkare som dokumenterade blåmärken på ansikte, hals, axlar, bröstkorg och knän, samt brännmärken från elchockpistolen. I februari anmälde han tortyren med hjälp av advokaten Dmitrij Gerasimov från människorättsorganisationen Zona Prava.

Nu rapporterar nyhetssajten Mediazona att anmälan avskrevs 20 april, efter en preliminär undersökning.

Undersökningen genomfördes av utredaren Sergej Valentov vid Utredningsmyndighetens militära avdelning. Valentov hade några dagar tidigare avskrivit även de snarlika tortyranklagelser som framförts av Filinkov, en annan av de anarkister som vid samma tid greps för koppling till den påstådda terroristgruppen.

Den förklaring som erbjudits av FSB-männen och som godtagits av Valentov är också närmast identisk med FSB:s version av händelseförloppet kring Filinkov. Båda de gripna ska ha försökt kasta sig ut ur minibussen, varför man i brådskan tvingades använda elpistolen två-tre gånger för att hindra dem. Därefter ska de själva ha trillat och slagit sig inne i bussen när denna bromsade in.

När det gäller Filinkovs elchocksskador så menar Valentov helt enkelt att de inte är så många och så farliga som han själv hävdat. Detta trots att omfattningen tidigare styrkts av en frivillig inspektionsgrupp och av Filinkovs advokat Vitalij Tjerkasov från människorättsnätverket Agora.

För Kapustins uppgivna elchocksskador har man funnit en annan förklaring. Valentov uppger i sin rapport att läkaren som först undersökte Kapustin själv säger att han drog slutsatsen om elchockpistolen eftersom Kapustin sagt att det var så – men att det lika gärna kan ha varit fråga om löss eller en hudsjukdom.

Enligt Mediazona har Valentov också besökt Kapustins lägenhet tillsammans med en hygieninspektör, sannolikt i jakt på löss.

Till Kapustins nackdel anförs också att han inte varit tillgänglig för Valentovs frågor, eftersom han befinner sig i Finland där han sökt asyl. Advokaten Gerasimov säger att han erbjudit sig att vidarebefordra frågorna eller upprätta en videolänk till Kapustin men att Valentov avböjt detta.

Den påstådda terrorgruppen Nätet sägs vara baserad i Penza och ha förgreningar till bland annat Sankt Petersburg. Tillslaget mot aktivisterna i Sankt Petersburg sattes av bland andra det liberala partiet Jabloko i samband med andra våldsamma händelser, och tolkades då som att FSB fått fria händer inför det stundande presidentvalet i mars.

Källa: Mediazona