Fängelsestraff för uppsatsarbete

En student som skulle forska om extremism blev själv dömd till två och ett halvt års fängelse för extremistbrott.

Under åren efter Krims annektering 2014 blev det allt vanligare att ställa människor inför rätta för extremism, ofta på absurda vis som inte beaktade avsikten bakom exempelvis en delning av en bild på sociala medier. Förrförra hösten utfärdade så Rysslands högsta domstol en instruktion om att landets domstolar ska ta hänsyn till omständigheterna i målen. Ändå dömdes studenten Aleksandr Kruze i måndags till två och ett halvt års fängelse för att ha delat extremistiska teckningar – inom ramen för sitt uppsatsarbete.

Kruze studerar vid Voroznezj ekonomisk-juridiska instituts filial i Stavropol.

Som ett led i arbetet med sin examensuppsats, ”Extremism under moderna förhållanden: internationella aspekter i motverkandet”, lade han på sitt konto i det social mediet VKontakte ut bilder och inväntade reaktioner på dessa. Om någon gillade bilden inledde han en dialog med personen för att ta reda på varför.

Detta analyserades sedan i uppsatsen som skulle ha lagts fram nu i vår.

Men i somras fick han och hans familj påhälsning av säkerhetstjänsten FSB, som inledde en förundersökning kring bilderna. Kruze förnekade att han själv hade extremistiska åsikter och hänvisade, förutom till att han höll på med en akademisk undersökning, till att det framgår tydligt på hans VKontakte-sida att han tycker om svart amerikansk jazz från 1930-talet och att han där även delat information om nazisternas förintelse av judar.

Ändå dömdes han inför årsskiftet till två och ett halvt års fängelse för att ha hetsat mot kommunister, judar, icke-ryssar och myndigheter. I förrgår fastställdes domen i en högre instans.

Källa: Moskovskij Komsomolets 1, 2