Tvångsrevision av Navalnyjs kampanj

En omfattande myndighetsrevision av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs kampanjfond sätter käppar i hjulet för den populäre Putinmotståndaren.

Navalnyj, som vill ställa upp i presidentvalet i mars, har under året anordnat omfattande demonstrationer och massmöten i många ryska städer. Hans omfattande nätverk av valstaber och volontärer har också utsatts för polisförföljelse, överfall och trakasserier. Själv avtjänade han nyligen ett tjugo dagar långt arreststraff.

Nu har stiftelsen ”Femte årstiden”, som formellt hanterar politikerns hela kampanj, meddelats att Justitieministeriet vill genomföra en särskild revision av den. Navalnyjs kampanjchef Leonid Volkov, som också är direktör för Femte årstiden, säger att revisionen ”går ut på att vi ska lägga allt annat åt sidan och inkomma med flera skåpbilslaster av allehanda dokumentation till justitieministeriet”.

Har man inte inkommit med de efterfrågade dokumenten på onsdag klockan tre hotar ett bötesstraff.

Volkov menar att syftet med att lägga beslag på dokumenten är att paralysera delar av fondens arbete i en månad och samtidigt försöka hitta några förseelser som kan utgöra grund för tvångsstängning av Femte årstiden. Detta skulle omöjliggöra Navalnyjs valkampanj, uppger han. Medarbetarna i de många lokala valstaberna är alla anställda av fonden och genom den har alla hyresavtal för lokaler också tecknats, liksom kontrakt för hyra av demonstrationsutrustning och tryckning av agitationsmaterial.

Navalnyjs kandidatur är formellt omöjlig, eftersom han har en villkorlig dom hängande över sig och enligt rysk lag inte kan ställa upp i val förrän tio år efter att den är avtjänad, vilket betyder efter 2028. Domen betraktas dock allmänt som resultatet av en skenprocess. Eftersom han är den ende verkligt populäre utmanaren till Putin hoppas många också att han ska lyckas tvinga myndigheterna att ändra sig.

Bland andra som sagt att de vill ställa upp i valet finns politiker som figurerat under hela det postsovjetiska Rysslands historia: kommunisten Ziuganov, populisten Zjirinovskij och liberalen Javlinskij. Mest uttalat oppositionell är journalisten Ksenija Sobtjak som dock anser sig stå i tacksamhetsskuld till Putin efter att denne hjälpt hennes far på 90-talet.

Tidningen Vedomosti återger i dag källor nära Kreml som säger att man där lutar åt att handplocka någon företrädare för näringslivet som motkandidat i valet, helst någon med liberal profil. En tänkbar person uppges vara förre finansministern Aleksej Kudrin.

Källor: Meduza, Novaja Gazeta