Ukrainsk-rysk fångutväxling

På lördagen utväxlade Ryssland och Ukraina fångar, däribland den kände ukrainske filmregissören Oleg Sentsov som för ett år sedan engagerade världen genom en långvarig hungerstrejk.

Utväxlingen ska ha förhandlats under en månads tid, efter ett telefonsamtal mellan ländernas presidenter Vladimir Putin och Volodomyr Zelenskij 7 augusti. Enligt rykten i media har en stötesten varit Donbassrebellernas tidigare luftvärnschef Vladimir Tsemach. Denne betraktas som ett nyckelvittne och kan även själv ha varit inblandad i nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 sommaren 2014. Därför ska hans utlämnande ha mött motstånd från europeiska länder.

Enligt den rådgivare till Zelenskij som skött förhandlingarna har Tsemach dock hunnit bli utfrågad av nederländska utredare. Planet lyfte från Nederländerna och de flesta av de 298 omkomna var nederländska medborgare. Enligt tidigare uppgifter ska landet ha blivit klart med en brottsutredning för två månader sedan.

Totalt utväxlades 35 ukrainska fångar mot 35 ryska. Bland ryssarna återfinns förutom Tsemach även nyhetsbyrån RIA:s tidigare Kievchef Kirill Vysjinskij. Bland ukrainarna finns förutom Sentsov och hans meddömde Aleksandr Koltjenko, samt den unge Pavel Grib, framförallt de 28 sjömän som rövades bort av Ryssland i Kertjsundet i november förra året. Kvar i ryskt förvar blir en rad krimtatarer och andra fångar som också betraktas som politiska.

Filmregissören Oleg Sentsov greps 2014 på det ockuperade Krim och anklagades för att ingå i en terrorcell. Han betraktas som oskyldig och den tjugoåriga fängelsedomen mot honom har väckt protester världen över. Under Fotbolls-VM i Ryssland förra sommaren inledde han en tre och en halv månader lång hungerstrejk, med krav på att 64 andra ukrainska fångar skulle friges.

De ukrainska fångarna möttes på flygplatsen i Kiev av president Zelenskij. Något motsvarande mottagande i Moskva fick inte de ryska fångarna. Enligt president Putins presstalesman ingår inte sådant i statschefens åtaganden.

Källor: Radio Svoboda