Ukrainska avslag till ryska asylsökande möter kritik

I julas rapporterade vi att Vladimir Ionov, som hotades av fängelsestraff för sina fredliga demonstrationer, hade flytt till Ukraina.
I julas rapporterade vi att Vladimir Ionov, som hotades av fängelsestraff för sina fredliga demonstrationer, hade flytt till Ukraina.

Under det gångna året sökte 86 ryssar politisk asyl i Ukraina, men bara elva av dem har fått ja. Detta trots ett löfte från president Petro Porosjenko i april.

Problemet uppmärksammas i ett reportage från ukrainska BBC. Både Human Rights Watch och den ukrainska människorättsorganisationen ”Utan gränser” är kritiska mot det ukrainska asylsystemet och dess bemötande av ryska medborgare.

– De åker till vad de tror är ett ungt, postrevolutionärt demokratiskt land, säger Maksim Butkevitj från Utan gränser. Men i stället möts de av det gamla postsovjetiska, byråkratiska systemet.

Butkevitj säger att likartade fall på ett godtyckligt sätt kan resultera i helt olika utslag, och att vissa av det ukrainska migrationsverkets regionala avdelningar motiverar sina avslag med att rysk lagstiftning ger ett fullgott rättsskydd – trots att alla vet att politiska aktivister ändå kan mötas av förföljelse.

Hans kollega från Human Rights Watch Julia Gorbunova tar i en artikel upp samma problem, bland annat ett avslag där det stod att den ryska konstitutionen garanterar mötesfrihet. En del asylfall hamnar också i rundgång, då fallet efter överklagan i domstol kan hänvisas tillbaka till migrationsverket – som dock inte är skyldigt att ändra sitt underkända beslut.

Ukrainas president Petro Porosjenko sa i april förra året att han skulle initiera lagändringar för att göra det lättare att få ukrainskt medborgarskap för dem som är politiskt förföljda i bland annat Ryssland. Detta i samband med att han överlämnade ett ukrainskt pass till journalisten Jekaterina Sergatskova. Några lagändringar har dock hittills inte lagts fram inför det ukrainska parlamentet.

Källa: BBC Ukraina