Utomrättslig massavrättning i Groznyj

Minst 27 personer ska ha vid ett och samma tillfälle i januari ha mördats av polisen i Tjetjenien. Det skriver tidningen Novaja Gazeta.

Upptakten var en händelse i december då en grupp förmodade terrorister dödade en bekant polis, stal dennes tjänstefordon och körde ihjäl en annan polis.

Samtliga i gruppen dödades i anslutning till händelsen, tre av dem efter att de gripits och enligt uppgift på ett sjukhus. Som ett efterspel till händelsen greps under december och januari ytterligare omkring tvåhundra personer. En del av dem ska ha hållits fångna i över en månad innan gripandet protokollfördes och de formellt anklagades för olaga vapeninnehav och i en del fall för att ingå i en väpnad grupp.

Andra tycks ha blivit frisläppta utan att ställas inför formella brottsanklagelser.

Novaja Gazeta, som i våras rönte stor uppmärksamhet för sin rapport om hur polisen mördat homosexuella i Tjetjenien, har forskat i händelsen och skriver att en massavrättning av gripna ska ha ägt rum natten mellan 25 och 26 januari. Åtminstone 27 personer ska ha skjutits ihjäl på en förläggning tillhörande ett polisregemente i Groznyj.

Närvarande på förläggningen då den utomrättsliga avrättningen ägde rum var chefen för president Kadyrovs livvakt Abuzeid Vismuradov – känd under smeknamnet ”Patrioten” – samt förste vice inrikesministern Apti Alaudinov. Detta enligt en av tidningens källor, en högt uppsatt tjänsteman som är släkt med ett av offren.

De döda kropparna ska ha gömts undan på olika begravningsplatser, däribland kristna sådana, i hastigt grävda gravar. Tidningen uppger sig ha kännedom om en del av begravningsplatserna.

Novaja Gazetas publicering av uppgifterna ägde rum 9 juli och hade enligt tidningen föregåtts av försök att få federala myndigheter att agera. Till skillnad mot morden på homosexuella menar tidningen att offrens anhöriga denna gång är villiga att samverka med en officiell utredning. Publiceringen kompletterades med namn och födelsedatum, samt i en del fall adress, för de 27 offren.

Människorättsorganisationen Memorial har granskat uppgifterna och funnit att flera av offrens anhöriga har anmält dem som försvunna, men att Utredningsmyndigheten förhalat ärendet genom att inte inleda en formell förundersökning. Efter Novaja Gazetas publicering ska frågan ha överförts från myndighetens regionala tjetjenska avdelning till en högre nivå, den i det nordkaukasiska federala distriktet. Någon formell förundersökning har dock såvitt känt ännu inte inletts.

Källor: Novaja Gazeta, Memorial