Utredning mot ”agent” nedlagd

Valentina Tjerevatenko riskerar inte längre fängelse för att ha lett två agentklassade kvinnoorganisationer. Brottsutredningen mot henne är nedlagd.

Beslutet att lägga ned utredningen fattades 19 juli, enligt ett dokument publicerat av advokatnätverket Agora. Tjerevatenko anses inte längre ha begått något brott.

Hon såg tidigare ut att bli den första att anklagas för brott mot agentlagstiftningen. Tidigare har ett stort antal dryga bötesstraff utdömts mot personer och organisationer som underlåtit att registrera sig som ”utländska agenter”, men möjligheten att utkräva straffrättsligt ansvar har hittills inte tillämpats av myndigheterna. Skulle detta ske sträcker sig straffskalan upp till två års fängelse.

Utredningen mot Tjerevatenko hade fördömts av både EU-kommissionen och Amnesty International. Som ordförande i ”Dons kvinnor” – formellt två organisationer med samma namn – är Tjerevatenko känd för att arbeta för fred och mänskliga rättigheter

I likhet med de flesta ryska organisationer med denna profil klassades Dons kvinnor av justitieministeriet som ”utländska agenter” 2014 respektive 2015. Brottsanklagelsen mot Tjerevatenko handlade åtminstone delvis om att den andra organisationen med namnet Dons kvinnor skapades för att slippa anpassa sig till agentklassningen av den ursprungliga organisationen.

Dons kvinnor har anmält ärendet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Ryssland ska inom kort också inkomma med ett svar om agentlagstiftningen till Europadomstolen, vilket kan ha påverkat beslutet, menar den likaledes agentklassade tankesmedjan SOVA:s chef Aleksandr Verchovskij. Flera representanter för civilsamhället upplever för närvarande ett minskat tryck från myndigheternas sida.

Nyligen rapporterades också att tre agentklassade organisationer lyckats erhålla bidrag ur presidentens civilsamhällesfond. Det är Levadacentret, Samaraguvernementet och Centret för NGO-utveckling som får totalt tolv miljoner rubel, ca 1,8 miljoner kronor. Samtidigt fick det Putin närstående motorcykelgänget Nattvargarna avslag på sin ansökan om julgranar för barn.

Källor: Kavkazskij Uzel, Nezavisimaja Gazeta, Vedomosti