Våldet mot HBTQ-personer i Ryssland ökar

Diskrimineringen mot HBTQ-personer har ökat kraftigt sedan lagen som förbjuder propaganda för icke-traditionella sexuella relationer infördes i Ryssland för ett år sedan, rapporterar människorättsorganisationer.

Sedan den ryska lagen mot så kallad gay-propaganda trädde i kraft den 30 juni förra året har endast fyra personer bötfällts för att ha brutit mot den. Samtidigt konstaterar människorättsorganisationer att såväl våldet och trakasserierna mot HBTQ-personer som homofobiska uttalanden från ryska offentliga personer och tjänstemän har ökat kraftigt det senaste året.

Lagen diskriminerar öppet HBTQ-personer, legaliserar våld mot HBTQ-personer och syftar till att radera ut HBTQ-personer från det offentliga livet. Myndigheterna har bara bötfällt fyra personer, men det är fyra för många, säger Hugh Williamson, Europa- och Asienchef hos Human Rights Watch.

Tre HBTQ-personer har under året dömts till böter för att de enskilt på offentliga platser har hållit upp plakat med budskap som ”Det finns inget som heter gay-propaganda, man blir inte gay, man föds gay”och ”Att vara gay och älska någon som är gay är normalt, att slå och döda homosexuella är kriminellt”. En domstol i ryska Chabarovsk har bötfällt en lokaltidning för att ha publicerat en intervju med en homosexuell lärare som avskedades på grund av sin sexuella läggning och sitt engagemang i HBTQ-frågor.

Privatpersoner som döms för att ha spridit gay-propaganda bötfälls med motsvarade ungefär 1 000 kronor, regeringstjänstemän tvingas betala böter på upp till motsvarande cirka 10 500 kronor och för organisationer blir bötesbeloppet motsvarande 216 000 kronor. Utlänningar som bryter mot lagen riskerar att utvisas.

Förutom de som har dömts till böter i enlighet med den nya anti-gaylagen känner Human Rights Watch till flera HBTQ-personer inom utbildningsväsendet som har avskedats eller tvingats säga upp sig, därför att de riskar att sprida icke-heterosexuell propaganda till barn.

Den amerikanska organisationen Human Rights Campaign rapporterar också att våldet mot HBTQ-personer har ökat det senaste året. Förra sommaren dödades minst två män i Ryssland på grund av sin sexuella läggning. Andra misshandlades, blev beskjutna med luftpistoler och utsatta för äggkastning.

– Homofobin i landet har ökat avsevärt sedan lagen antogs. Attacker mot HBTQ-personer, verkliga attacker som slutat med verkliga dödsfall har ökat. Det är tydligt att lagen har kommit till för att underblåsa homofobin i det ryska samhället, säger Jelena Volkova, HBTQ-aktivist till The Moscow Times.

President Vladimir Putin har däremot offentligt sagt att HBTQ-personer inte diskrimineras i Ryssland. Men det är svårt att tro att den ryske presidenten inte skulle vara medveten om att hotbilden mot HBTQ-personer har ökat sedan han godkände lagen som förbjuder propaganda för icke-traditionella sexuella relationer.