Valexpert anhållen för mordhot

Experten på valfusk Roman Udot anhölls på måndagkvällen för mordhot. Hotet ska ha yttrats mot journalister från den regimtrogna ryska tv-kanalen NTV efter att de systematiskt förföljt honom under en längre tid.

Roman Udot är expert vid den ledande ryska valövervakningsorganisationen Golos och arbetar med att uppmärksamma och förklara valfusk. 2015 var han Östgruppens gäst under Rysslandsdagarna. Nu skulle han i den liberala biståndsstiftelsen Silc:s regi ha befunnit sig i Sverige för att observera EU-valet.

Men på måndagen anhölls han av polis, anklagad för mordhot.

Händelsen utspelade sig på Moskvas flygplats Sjeremetevo 20 mars förra året, två dagar efter det ryska presidentvalet. Tv-kanalen NTV hade under en längre tid förföljt honom och även hans anhöriga och publicerat skandalinslag avsedda att underminera Golos verksamhet. Reportrarna hade en förmåga att dyka upp på olika platser som tyder på att de fick hjälp av säkerhetstjänsten FSB.

Vid det här tillfället ska han under stigande irritation ha sagt åt de två journalisterna att sluta filma honom innan han tog ifrån dem den mobiltelefon som de filmade honom med, och tillkallade polis för att överlämna den som bevismaterial och anmäla förföljelsen. I en annan videoinspelning från platsen ses han också säga ”jag ska döda er för det ni gjort mot min mor, någon gång, någon gång ska jag döda er.”

Journalisten gjorde då en anmälan för att han hade ”stulit” telefonen. I måndags kväll skulle Udot infinna sig på polisstationen på Sjeremetevo för att vittna om händelsen för över ett år sedan. Han fann sig då i stället anhållen för mordhotet.

Golos menar i ett pressmeddelande att anklagelsen mot Roman Udot är absurd och kräver att han omedelbart friges. I en kommentar till Radio Svoboda säger Golos ordförande Grigorij Melkonjants att ”pseudojournalisternas” trakasserier pågått i flera år, varit riktade även mot Roman Udots gamla och sjuka föräldrar och mot hans minderåriga barn, och att NTV:s smutskastning hade tagit hårt på familjen.

Udots advokat Maksim Pasjkov utesluter att han kan dömas till fängelse för hotet. Huruvida han förblir i häkte fram till en eventuell rättegång är än så länge oklart.

Källa: Radio Svoboda, Golos