Vandrande schaman stoppad

Den vandrande schamanen Aleksandr Gabysjev greps i dag av en insatsstyrka och ska ha skickats hem till Jakutien. Sannolikt väntar han åtal för ”organisering av extremistiskt sällskap”.

Gripandet ägde rum utanför byn Vydrino vid gränsen mellan Burjatien och Irkutsk län, vid Bajkalsjöns södra ände, där Gabysjevs anhängare hade slagit upp sina tält. Gabysjev greps av maskerade poliser med automatkarbiner och batonger som släpade ut honom ur hans tält och in i en bil. Enligt en kommuniké från polisen i Burjatien skickas han nu med första möjliga flyg tillbaka till Jakutien där han kommer ifrån.

Gabysjev var på väg till Moskva där han tänkte driva bort president Vladimir Putin, som han hävdar är en demon och son till fornhistoriska utomjordiska drakar. Han tänkte färdas hela vägen till fots och startade i mars i Jakutsk, trehundra mils färdväg från Vydrino där han greps. Framme räknade han med att vara i augusti 2021.

Den vandrande schamanen har rönt stor uppmärksamhet och erhållit brett stöd, huvudsakligen från personer som ser hans vandring som en politisk aktion snarare än en magisk sådan. I staden Tjita hölls ett apellmöte för honom, en grupp anhängare har slagit följe med honom, och en strid ström av människor har längs vägen dykt upp bara för att få träffa Gabysjev. Gripandet av två av hans anhängare var också en bidragande faktor bakom de valprotester som pågår i Ulan-Ude.

En myndighetslojal organisation för schamaner har dock tagit avstånd från honom och krävt att myndigheterna ingriper mot vad de betraktar som ett försök till uppror.

Vilken brottsrubricering som ligger till grund för Gabysjevs gripande är ännu inte känt men bland hans följeslagare antas det vara ”organisering av ett extremistiskt samfund”.

Källor: Radio Svoboda, Moscow Times